Svojom glavom

Film Barbie: Standardi lepote i lažni feminizam

Barbie film je svojom pojavom i dobrim marketingom kreirao visoka očekivanja i zainteresovao javnost. Pored svoje lepe estetike, odlične glumačke ekipe i roze boje, ovaj film se dotakao jako važnih tema. Način na koji su one prožete u filmu je povod za mnoge diskusije. Hajde da i mi pokrenemo diskusiju uz malo spojlera i moje utiske nakon gledanja filma.

Neki film smatraju veoma osnažujućim i značajnim, drugi smatraju da prikazuje lažni feminizam i ugnjetavanje muškaraca, a treći da je ovo samo jedna dugačka reklama za kompaniju koja proizvodi Barbie lutke. Ali kojih se sve stvari ovaj film dotiče i kakve poruke šalje?

Glumci i radnja filma

Margot Robbie i Ryan Gosling igraju glavne uloge u filmu. Margot je glavna, stereotipičnaBarbi koja je kritikovana jer zadaje nemoguće standarde lepote. Mnogi smatraju da ona nije dobar izbor za ulogu jer je previše lepa”. Samim tim, da predstavlja kontradikciju  jer je jedna od ideja upravo borba protiv nametnutih standarda. Lično, mislim da je njena harizma čini baš pravim izborom za ulogu jer je to mogla da iznese tako da se akcenat na njen izgled kroz film sve više i više smanjuje. A povećavao se akcenat na lepotu ljudskih različitosti.

Ryan se postavio u ulogu Kena koji se bori za pažnju Barbie, a sam je poprilično nesiguran u sebe i svoje mesto u tom svetu. Iako mi se činio starijim za ovu ulogu, fantastično se u njoj snašao i dobili smo priliku da ga vidimo u nekom drukčijem svetlu.

Radnja ovog filma počinje u Barbilendu, svetu za koji bi se moglo reći da je suprotan našem. Žene u njemu mogu da se bave čime god požele, nema nikakvih problema i sve je puno zabave i uživanja. Kenovi, muškarci u tom svetu, nemaju neka zanimanja već se trude da osvoje Barbike i osećaju se kao da bez njih njihov život nema smisao. Kasnije Barbi i Ken odlaze u naš, stvarni svet u kojem vide mesto gde vladaju muškarci koji su na čelu kompanija, moćni i uvaženi. Ken se prvi put susreće sa tim i uči o tome šta je patrijarhat. Ta ideja mu se toliko dopala da je preneo na Barbilend u kojem se sad zatiče potpuno drugačija situacija. Muškarci uzimaju ženama imovinu i poslove, a one su tu da računaju isključivo na njihovu pažnju.

Standardi lepote postavljeni Barbie lutkama

Barbie lutke su zapravo jedne od najzaslužnijih stvari za to šta smatramo atraktivnim i lepim. Već od malena predstavljaju uzor” devojčicama u tome kakvo telo je lepo i ka čemu treba da teže kada je fizički izgled u pitanju. Problem sa tim je što je takav izgled nerealan i jako mali broj žena izgleda tako, a opet nikada u potpunosti.

U filmu se ovaj problem osvetljava kroz devojčicu koja mrzi Barbie zbog toga. Međutim, ta tema nije produbljena. Na neki način je opravdano time što Barbie lutka nije zamišljena kao takva. Ostale Barbie su specifičnije i drugačije i njima se pridaje mnogo veći značaj nego klasičnoj od koje je sve i počelo. Ono o čemu se ne priča toliko jeste isti problem sa Ken lutkom koji ima pločice i pruža sličnu sliku za dečake, iako je realističnija.

„Lažni feministički film“

Za ovaj film se može čuti da je lažni feministički film u kojem pobeđuje nadmoć žena nad muškarcima. Ili pak film koji širi feminističku propagandu u kojoj muškarci ne treba da imaju ikakva prava. Feminizam jeste pokret u kojem ne postoji nadmoć već ravnopravnost.

Moj doživljaj ovog filma jeste da je bilo potrebno stvoriti taj naizgled idealni, drugi svet kako bi se moglo baviti pitanjem šta znači biti muškarac i kako sve lako može da se otrgne kontroli čak i tamo. Ken nije želeo patrijarhat zbog onoga što patrijarhat jeste. On se konstantno osećao izgubljeno i to je dobilo veliki udeo u filmu. Rekla bih da je to problem današnjice i svih uticaja koji dolaze do dečaka od malih nogu o tome kako da postanu „pravi muškarci”. Van tih uticaja i ustaljenosti, mogu se osećati pogubljeno. Pitanje „muškosti” je možda i najvažnija stvar kojom se film bavi.

Takođe, značajna je pažnja posvećena tom anksioznom, lebdećem osećaju za koji samo žene znaju, a koji Barbie počne da oseća dolaskom u ovaj svet. Čim je došla bila je uznemiravana i zasuta seksističkim komentarima. Emocije u njoj su se tada promenile. Film pokazuje i to da savršeno ne postoji, ni kada je u pitanju uređenje sveta ni izgled. I da jedino udruženi možemo da vidimo promene.

Ukupni utisak – pravo osveženje

Mnogi su iznenađeni njegovom dubinom. Činjenica je da ne daje neko razrešenje, ali to mu nije ni uloga. Sjajno je i to da film žene rediteljke doživljava ovoliki uspeh. Prvenstveno je tu da opusti i nasmeje, ali zaista navodi i na razmišljanje. Njegova prednost je što je za sve uzraste i dovoljno je spušten nivo objašnjenja realnih problema u svetu da i mlađe generacije mogu da ih osveste. Svakako da je ovo odlična reklama za Barbie i da će im porasti prodaja i da je dosta elemenata u filmu bilo posvećeno promociji i vraćanju nostalgije. Ali je prvi film ikada koji u sebi sažima ovoliko problema modernog društva. Smatram da svako treba da ga pogleda, ali i da mu ne prilazi s predrasudama nego da pokuša da bolje razume.

 

Napomena: Stavovi autora izneti u okviru rubrike ,,Svojom glavom“ ne odražavaju nužno i stav redakcije.

 

Prati nas i na InstagramuFejsbukuLinkdinu i Jutjubu

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare