Društvo

Gde su ulaganja u kulturu kod mladih na lestvici prioriteta?

Zamisli član si uspešnog omladinskog pozorišta u svom gradu, ali nemaš probe godinu dana jer nadležni nemaju sluha za značaj kulture.

Omladinska pozorišna scena Paraćin (OPS) je dramska sekcija koja postoji već 10 godina u sklopu Kulturnog centra Paraćin. Pretežno okuplja srednjoškolce, ali postoji i dečija pozorišna scena, koja okuplja mlađe osnovce i scena Mlađi OPS koja okuplja starije osnovce.

Međutim, već godinu dana OPS Paraćin nema probe. Jedan od razloga su okolnosti zbog koronavirusa, ali  drugi razlog je što Kulturni centar nije produžio ugovor o radu sa mentorom Urošem Mladenovićem.

Petar Spasić, fotograf OPS-a, kaže da se u periodu od septembra prošle godine pa sve do septembra ove, niko se nije udostojio da ih kontaktira i iznese razloge i sve moguće finansijske prepreke koje onemogućavaju nastavak rada ove sekcije. Zbog toga se, kako kaže, svi u OPS-u trenutno osećaju zapostavljeno.

Posle deset godina velikog truda iz koga su proistekli neki divni trenuci za nas mlade kao i za čitav Paraćin, kada smo na samom vrhuncu, kada odlazimo na festivale i dobijamo nagrade, nadželne institucije su odlučile da ne mare za tim, rekao je on.

Juventa fest u Sarajevu; foto: Instagram nalog @ops.paracin

Konačno dobili obećanje

Kontaktirali su Kulturni centar, pod čijim se pokroviteljstvom već dugo nalaze.

Za početak smo dobili jednu turu ignorisanja, ali uz malo upornosti i činjenice da smo dosta tvrdoglavi i dosadni po pitanju stvari koje nam znače, uspeli smo da dobijemo odgovor, kaže Petar.

Na sastanku koji su imali sa direktorom Kulturnog centra dobili su obećanje da će OPS nastaviti sa radom od 1. januara sledeće godine.

Mi smo kontaktirali direktora Kulturnog centra Paraćin, Aljošu Gligorijevića. On smatra da Omladinska pozorišna scena itekako doprinosi kulturnoj klimi u Paraćinu.

Na pitanje pitanje da li je u planu da se obezbedi budžet OPS-a za sledeću godinu, odgovorio je:

Naravno da je u planu da se obezbedi budžet za sve aktivnosti OPS-a. Ostaje samo interni dogovor između Pozorišta Paraćin i Kulturnog centra preko koje ustanove će biti OPS finansiran. A uveren sam da će probe biti pokrenute ponovo početkom januara 2022. godine, kaže Gligorijević za Youth Vibes.

OPS na 63. Majskim igrama u Bečeju; foto: Instagram nalog @ops.paracin

Aleksandar Tanasković, kaže da je značaj OPS-a to što okuplja mlade ljude i dovodi ih u pozorište.

Pored kulturnog značaja, postaneš deo zajednice, postaneš zreliji, odgovorniji. Stekneš kritičko mišljenje. Kada se stvaraju predstave, mi imamo dosta veliki udeo u svemu. Nikada ne dobijemo samo tekst, rekao je Aleksandar Tanasković, član OPS-a

Zbog svega toga, nadaju se da će Kulturni centar ispuniti svoje obećanje i da će zaista od januara sledeće godine moći da nastave sa svojim probama.

Mi ćemo biti uporni. Sa naše strane,  obećavamo da ćemo raditi ono što smo radili oduvek, zaključio je Petar

OPS je napravio i jedan dokumentarni film posvećen ovoj situaciji.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare