Vesti

Glumci izneli kritike na račun organizacije ovogodišnjih Filmskih susreta

Onaj čovek koji je stajao ispred bandere bez kišobrana, pa to je neka vrsta bunta, rekao je Viktor Savić na današnjoj konferenciji za štampu povodom sinoćne projekcije filma ,,Bilo jednom u Srbiji" u kom igra glavnu ulogu. 

Viktor je ovom izjavom simbolično kritikovao organizaciju 57. Filmskih susreta.

foto: Teodora Radojičić

Filmski susreti u Nišu gaje veoma dugu tradiciju od čak 57 godina. Sa niške letnje pozornice poklonili su se najveći glumci srpske kinematografije. Ipak, tenzija oko organizacije ovogodišnjeg festivala već dugo visi u vazduhu. Publika se na različite načine krije po letnjoj pozornici od jake kiše. Iako je publika verna i uporna, nije sigurno da li će na kraju projekcije videti glumce.

Glumački apel

Nakon sinoćnih projekcija koje su se odigrale isključivo na letnjoj pozornici uprkos jakoj kiši, tenzija je samo porasla.
U pitanju je gomila detalja koji su spojeni u jednu sliku koja na kraju odaje utisak da nema više tog šmeka, objašnjava Viktor na današnjoj konferenciji za štampu.
Manjak festivalskog tripa je ono što je, kako on govori, najviše smetalo festivalu ove godine.
Radite na tome da festival vratite onako kako je bio, kako ga mi pamtimo iz studentskih dana, da bi buduće generacije mogle da ga održe, apeluje Sloboda Mićalović.
Oni objašnjavaju razliku u odnosu na nekadašnje festivale, koje su oni posećivali kao studenti . Kako navode, tada su dobili veće mogućnosti nego sad.
foto: Teodora Radojičić
Viktor kao još jednu važnu kritiku iznosi da je jedini mejl, to jest jedino obaveštenje koje je dobio bio pogrešan datum. Međutim, takođe navode da ne postoji glumac koji ne voli ovaj festival, kao i da je današnji razgovor bila jedna kreativna rasprava, sa ciljem poboljšanja doživljaja.

Da li su kritike konstruktivne i tačne?

Smatam da tu nije bilo toliko ozbiljnih problema da bi se sad oko toga vodila neka polemika, objašnjava Srđan Savić, direktor festivala, i dodaje da stvari treba rešavati postupno i u hodu, uz pomoć primedbi.

On kaže da je Viktor Savić drag gost festivala i da će to i ostati.

Filmski susreti organizuju projekcije u bioskopu u odnosu na raspored tog bioskopa kako pojašnjava Dragan, i uvek će se truditi da maksimalno ispoštuju publiku koja  zapravo održava ovaj festival svojom ljubavlju i vernošću.

Za sve koji sinoć, zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nisu odgledali filmove Bilo jednom u Srbiji i Nebesa, omogućene su dodatne projekcije u bioskopu Cineplexx,  u sredu 24. avgusta, u sledećim terminima:

  • Film „Nebesa“ od 16 sati
  • Film „Bilo jednom u Srbiji“ od 18.15 sati
Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare