Modern art

Grafiti: Umetnost ili vandalizam

Naravno bitno je napraviti razliku između grafita koji govore u ime umetnosti, i onih koji govore u ime mržnje. Na ulicama se može primetiti sve.

Glavni gradovi širom sveta godišnje troše milione na čišćenje i prefarbavanje grafita. Neki će se zapitati ko je dovoljno lud da rizikuje krivičnu odgovornost za delo koje će u nekom momentu možda biti obrisano. Dok drugi smatraju da je grad bez ulične umetnosti monoton i dosadan.

Razgovarali smo sa jednim od naših najeminentnijih street art umetnika, čiji radovi se mogu videti širom Zemlje . Reč je o Andreju Žikiću, ili bolje poznatom kao Artezu. Sa tek 15 godina je uzeo svoj prvi sprej u ruke, a danas broj površina koje obeleži godišnje premašuje 30-40.

Ilustracija; foto: Minja Trajković

Kako nam Andrej kaže on se trudi da svoje radove na što bolji način uklopi u već postojeće okruženje.

Uglavnom to radim kroz paletu boja prisutnu na muralu, kao i kroz inkorporiranje različitih elemenata koji su povezani sa samom lokacijom. Moj stil se može okarakterisati kao mešavina realizma i ilustracije, navodi Andrej.

Naravno bitno je napraviti razliku između grafita koji govore u ime umetnosti, i onih koji govore u ime mržnje. Na ulicama se može primetiti sve. Od murala, koji su prava umetnička dela, do natpisa koji se pišu u cilju protesta protiv neke druge etničke, verske ili nacionalne grupe. Kako autorka street.rs sajta Lidija Tomić kaže, osim toga što su ispisani sa sprejem, ništa drugo im nije zajedničko.

Ilustracija; foto: Minja Trajković

Street art je, po meni, umetnost u javnom prostoru koja preispituje vrednosti i autoritete koje nam društvo i politika nameću. Nešto kao vizuelni protest. Izraz je slobode govora, provocira, preispituje, kritikuje, ali ne vređa i ne širi mržnju, kaže ona.

Sa druge strane, Lidija navodi da grafiti koji šire mržnju za cilj imaju zastrašivanje, diskriminaciju, pozivaju na linč i nasilje prema neistomišljenicima, pripadnicima manjinskih grupa itd.

U pravnom smislu, spadaju u dela prekršajne i/ili krivično-pravne zakonitosti i podležu znatno strožijim kaznama nego street art. Ali oni koji ih pišu najčešće ostaju nekažnjeni.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare