Kako da

Kako da napraviš dobre fotke?

Lepi ste, zabeležite posebne trenutke fotografijom i ne dajte da vas manjak samopouzdanja sputava u tome!

Potrebni su ti sati, a možda nekad čak i dani da napraviš dobru fotku za Insta? I meni – zato sam rešila da ti olakšam i da iz prve ruke saznam šta je to što je potrebno za kul fotografiju.

Sofija Đorđevićna snimanju; foto: Full Professional

Većini tinejdžera je Instagram postao deo života. Šta objaviti, kada, kako, da li na Insta story ili direktno na naš feed? Nažalost, postali smo opterećeni lajkovima i pregledima, što je previše počelo da utiče na samopouzdanje. I to treba da se promeni. Sofija Đorđević, model, a prvenstveno tinejdžerka iz Niša pristala je da podeli sa nama kako da prikrijemo nesavšenosti, zablistamo, budemo potpuno svoji i istovremeno da zračimo samopouzdanjem na fotkama.

Biti originalan i upečatljiv je najbitnije. Fizički izgled nije uvek važan za dobre fotografije – kaže Sofija.

  • Prva stvar je osvetljenje. Sunce ne sme da bije direktno u kameru. Najbolje slike su u blagoj senci i rano ujutru, dok još nije svanulo.
  • Odeća treba da bude u skladu sa pozadinom: ako ste svečano obučeni, potražite neki zid da biste bili u prvom planu; a ako se slikate u prirodi obucite se što opuštenije. Ako se na slici vidi šolja, budi u peškiru, a ne na štiklama!
  • Slika treba da bude što spontanija, dakle bez pućenja. Usta mogu da budu ili opuštena (malo otvorena, jer se tako vizuelno povećavaju) ili se samo prirodno nasmej.
  • Ako želiš da izgledaš više i produžiš noge, slikaj se odozdo.

    foto: privatna arhiva
  • Ako želiš da izgledaš mršavije, onda se slikaj malo sa strane i stavi jednu nogu ispred. Ako se slikaš sa nekim ko je mršaviji, stani malo iza da biste se izjednačili, a ukoliko vas ima dosta na slici, nikako nemoj da budeš na kraju.
  • Bitno je da se na slici vide cele noge i ruke, ako već nije selfie, da bi slika bila kompletna.

Ali, tu nije gotovo! Naravno da fotografija još nije spremna za Instagram, a da pritom nije prošla kroz alatke i efekte za uređivanje. Vrlo popularna aplikacija trenutno je VSCO, koju i Sofija koristi najčešće, ali bukvalno bilo koja može da ti pomogne. Možeš to da uradiš i preko Instagrama. Bitno je samo da nađeš pravu kombinaciju efekata. I da – nikako ne preteruj sa uređivanjem.

U slučaju da se odlučiš za selfie, tu nema nikakvih pravila. Uglavnom tinejdžeri podižu telefon malo iznad glave, ali ti ne moraš. Važno je da nađeš svoj ugao, u kojem ti najlepše izgledaš.

Za kraj, Sofija nam poručuje ono najbitnije:

Na sliku utiče sve, pa čak i raspoloženje. Nemojte se nikako slikati kada ste smoreni, nervozni, nenaspavani ili iznervirani! Pojaviće vam se podočnjaci i lice će vam se opustiti, što ne izgleda nimalo lepo. Nemojte da kopirate tuđe poze, već na slikama budite svoji, pronađite šta vama najviše odgovara. Lepi ste, zabeležite posebne trenutke fotografijom i ne dajte da vas manjak samopouzdanja sputava u tome!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare