Kako da

Kako da otputuješ u Švajcarsku na 15 dana?

Uvek sam se osećala jako prijatno i posebno. Svako može da iznese svoje mišljenje, ili pita šta god poželi. A radionice su prepune kreativnošću.

Voliš da iznosiš sopstvene ideje i da tako promeniš nešto u svom gradu, pritom naučiš svašta i otputuješ u Švajcarsku? Otvoreni klub je idealna prilika za tebe.

Otvoreni klub je udruženje građana koje je na početku bilo psiho-socijalna podrška deci ugroženih kategorija. Deca su dolazila iz svih država bivše Jugoslavije kako bi dobila pomoć. Godinama kasnije, kako je ta potreba dece slabila, tako se i smer Otvorenog kluba menjao.

Danas je deci potrebno osnaživanje u mnogim segmentima, pre svega aktivizam, dečija prava i participacija, tj. učešće u donošenju odluka. Iz tog razloga, Klub je poznat po radionicama interkulturalnosti, forum teatrima i akcijama.

Najpoznatiji su po programu Obrazovanje za prava deteta, koji podržava fondacija Pestalozzi, i ona mladima obezbeđuje usavršavanje znanja odlaskom u Švajcarsku na letnji kamp.

Svaki srednjoškolac može biti deo programa, a članarina je simbolična (100 din.mesečno). Deca koja su prošla obuku u Švajcarskoj, mogu nastaviti sa aktivnostima u Klubu svakog ponedeljka.

Takođe, učenici se mogu prijaviti za Erasmus razmene i nastave sa putovanjima. Neki od članova koji su prošli celokupnu obuku prošle godine, uključujući i putovanje u Švajcarsku, Teodora Mitić, Danilo Mitić i Vojin Đorđević, imaju samo reči pohvale koje upućuju zainteresovanima. Mi smo razgovarali sa njima i čuli priče iz prve ruke.

Teodora kaže da je cela organizacija Otvorenog kluba, počevši od radionica u našem gradu, pa sve do Švajcarske, predivna.

Uvek sam se osećala jako prijatno i posebno. Svako može da iznese svoje mišljenje ili pita šta god poželi. A radionice su veoma kreativne, kaže ona.

Njoj je u sećanju ostala radionica gde je svako izvukao papirić na kome piše zanimanje osobe u koju se pretvaraš do kraja igre. Neki su bili pesnici, neki lekari, dok su neki dobijali jako neprijatne poslove.

Što se Švajcarske tiče, pored 20-oro divnih ljudi u kući nikada ti ne može biti dosadno, čak i dnevne obaveze nam padaju lako, jer ih zajedno završavamo, kaže Danilo.

Delili su se u timove i na taj način su izvršavali kućne poslove i svakodnevno su menjali svoje zadatke. Svaka radionica imala je svoj smisao i promenila mu je pogled na mnoge stvari. Stekao je ogromno znanje, i kako kaže, sazreo je i osamostalio se.

Vikendom su istraživali gradove i to bez vodiča, jer im je tako bilo zanimljivije i bolje su upoznavali gradove.

Takođe jedna od najboljih radionica je bila o tome kako se suprotstaviti svojim preprekama. Svako od nas je dobio drvenu dasku koju je trebalo da polomi jednim udarcem, kaže on i dodaje da to nisu morali svi da odrade, već oni koji su skupili snage izašli i pokazali kako im prepreke ne mogu biti problem.

Predavači su iz država širom sveta, kao što je Brazil, Australija ili pak Švajcarska.

Vojin je, kako kaže, poboljšao znanje engleskog i imao tu čast da besplatno zagrli ljude u najskupljoj ulici na svetu gde zapravo ništa nije besplatno. Posebno je izdvojio posetu Alpima, Tehnorame i čuveni zadatak u Sankt Galenu.

Vrata Otvorenog kluba su uvek otvorena, pa ukoliko ti se dopada da upoznaješ druge nacionalnosti, kulture i ljude na ovakav način, kontaktiraj Otvoreni klub za dodatne informacije na otvoreniklub@gmail.com.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare