Kako da

Kako da postigneš odličan uspeh u školi?

Mi moramo da se, naravno, prilagodimo nenormalnom školskom tempu i da odbrojavamo dane do letnjeg raspusta.


Totalno je normalno da svakog dana imaš po tri ispitivanja i dva testa – danas je to postalo kao “dobar dan”. Onda skapiraš da si na pravom mestu i da je to jednom rečju – srednja škola. Šta je – tu je. A mi? Mi moramo da se, naravno, prilagodimo nenormalnom školskom tempu i da odbrojavamo dane do letnjeg raspusta.


Do tada, moraš da izguraš nekako sve ove završne testove i da koliko – toliko našteluješ ocene. Odličan uspeh u školi – svakako moguć. I sama po sebi znam da učenje 5 predmeta dnevno može biti i jeste naporno, ali meni u tome pomaže jedna ključna stvar. U čemu je tajna odličnog uspeha u školi? ORGANIZACIJA.

Evo kako to funkcioniše kod mnogih sa ekstra uspehom:
1. Kada dođeš umoran/na kući iz škole, najbitnije je da bar na pola sata odmoriš svoje vijuge i pripremiš ih za učenje. Meni lično, pola sata nije dovoljno – dva sata najmanje odvojim da odspavam. Užas je kad ideš prepodne.
2. Važno je jesti ne toliko „brzu hranu“, već neke zdravije namirnice. Na primer, možeš pojesti jednu šargarepu na dan. To će itekako povećati tvoju koncentraciju.
3. Kada si se napokon odmorio/la, vreme je da napraviš jednu „To do“ listu.
Na primer:
Sutra imam test iz istorije, ali će me pitati i geografiju.
Dakle, od 15 do 17h mogu učiti istoriju.
PAUZA! Barem na pola sata treba da se odmoriš i uzmeš neki slatkiš ili pak čašu vode ili limunade.
Od pola 6 do 8 mogu učiti geografiju i kada to naučim, posle kraće pauze ću sve to obnoviti i leći na vreme. Dakle napravi listu prioriteta, počni od težih predmeta, a zatim prelazi na lakše.
4. Važno je da se lepo odmoriš i naspavaš, a svima nama je vrlo dobro poznato kada ne spavamo celu noć da bismo učili jedan predmet. Važno je da se odmoriš i da tvoj mozak lepo obradi informacije koje je upravo primio. Znam da zvuči nemoguće spavati 8 sati noću za vreme škole, ali to je zaista bitno.

Pored svih ovih koraka, veoma je bitno da slušaš na času i eventualno hvataš beleške. Na primer, neki profesori pitaju samo ono što kažu i predaju na času. To je itekako olakšavajuća okolnost. Ali opet, svako ima neki svoj način i to je sasvim okej.
Telefon, Instagram, Facebook tokom učenja – ne. Ja sam imala naviku da na svakih 10 minuta uzmem i “prelistam” Instagram, što se naravno pretvori u užas, pa umesto 2 sata za učenje fizike, ono se pretvori u 4 sata.

I vrlo je važno da budeš optimističan/na i da nemaš stav prema nekom predmetu kao da je mnogo težak i da ne možeš da ga naučiš, a to dosta rade današnje generacije sa latinskim jezikom (na primer). Sve se može kad se hoće.

Pored svega ovoga, svako od nas ima neki svoj poseban princip i to je kul, i treba da bude tako. Evo šta kažu niški tinejdžeri o svojim tajnama odličnog uspeha.

Marko, 17

Nemam nikakvu organizaciju, jer se i sam ne pridržavam rokova, tako da bi ta organizacija često propadala. Često učim zajedno sa prijateljima, jer u grupi možemo da se  dopunjujemo međusobno, i da čujemo različita mišljenja. Net mi isto pomaže, jer su nam knjige škrte i ne mogu da nađem informacije koje su mi potrebne.

Luka, 16

Tajna je slušanje na času, posle se malo obnovi kući i to je to, mada uglavnom učim noć pre testa i onda kratko spavanje od sat dva, a generalno nisam organizovan.

Milica, 16

Ja imam odličan uspeh iz više razloga. Prvo imam neki cilj koji pratim. Krećem od većeg cilja, tačnije šireg pojma i onda kad tako sagledam stvari shvatim da su mi škola i odličan uspeh stvarno bitni. Želim da uspem u životu i radim posao koji volim (kao i svi naravno). Da bih to mogla, moram da završim fakultet koji će mi to omogućiti, a da bih upala na fakultet koji želim potrebne su mi što bolje ocene, pa čak uz pomoć tih ocena mogu i da dobijem stipendiju. To mi je najveća motivacija za učenje. A što se tiče učenja, kao što su nam roditelji i svi stariji uvek i pričali najlakši put do dobrih ocena i odličnog uspeha je učenje na vreme. Mada ja, kao i većina učenika, ne učim skoro nikad na vreme (jer što bih tad kad ne moram) i zbog toga mi je kasnije potrebno više truda da naučim kad se sve nagomila, ali zato je veoma važno da se uči sa razumevanjem.

Teodora, 16

Kako uspevam da imam odličan uspeh? Tajna je u dobroj organizaciji. Na papiru napišem sve dnevne obaveze i krenem da ispunjavam jednu po jednu. Imam tačno određeno vreme za učenje školskih predmeta kao i vreme za rekreaciju i društvo. Dok učim telefon obavezno isključim kako mi ne bi odvlačio pažnju i pokušavam da budem maksimalno skoncentrisana na predmet. Redovno učenje je takođe jako važno jer samo redovnim učenjem mogu dobiti više slobodnog vremena koje najčešće provodim sa društvom. Jedna poruka za kraj:

„Ono što mozeš danas, ne ostavljaj za sutra.“

Mihajlo, 16

Uspevam tako što učim na vreme pratim na času i trudim se da razumem gradivo. Organizacija mi itekako pomaže jer da nemam organizacije ne bih mogao normalno da funkcionišem, a pogotovo ne da učim, a ključ svega toga je radna navika bez koje nema dobrog uspeha.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare