Lifestyle

Kako izgleda proputovati svet kao državljanka Filipina?

Tridesetogodišnja Filipinka Rache višegodišnji je svetski putnik i do sada je posetila čak 35 zemalja.

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]K[/edgtf_dropcaps]ako bi bilo da obiđeš svet i posetiš mnoga zanimljiva, egzotična ili prijatna mesta; zvuči primamljivo zar ne? Kada se pomisli na organizaciju, i prelazak velikog puta, primamljivost se upola smanji, a finansiranje svega toga može ponekad saseći želju u korenu. No, mladoj devojci sa Filipina malo toga može predstaviti prepreku – Rache ima 30 godina i ona je višegodišnji svetski putnik.

Ona je tip osobe koji na putovanja nosi ogroman prtljag (za svaki slučaj). Tako gledano, sva njena putovanja su naporna. Međutim ona ima ono što mnogi nemaju, naročito dok putuju, a to je strpljenje.

Ja sve radim polako, nikad nisam u žurbi jer ne želim da sam pod stresom, kaže ona za Youth Vibes.

Da bi nam putovanje bilo manje „znojavo i prljavo“, moramo se prema njemu ophoditi po njenom primeru.

Ako ne mogu biti pilot – postaću putnik

Sa osam godina je iskusila jednu od onih stvari koje vidimo ili doživimo, pa nam se urežu u pamćenje toliko da bismo mogli ceo život posvetiti tome. Avion je bio nadomak rušenja pred njenim očima, dok je krava stajala na pisti ispod. Gledala je kako pilot spretno upravlja avionom, i spašava, kako živote putnika, tako i život krave koja nije znala šta je moglo da je snađe.

Prosto sam bila fascinirana kako se avion u trenutku brzo i spretno kretao, rekla je Rache.

Tada je sebi postavila za cilj da postane pilot. Nažalost, to je tada bilo finansijski neizvodljivo i zato se odlučila da u čast tog doživljaja barem često koristi avion.

Ponekad je dovoljno samo da odabereš destinaciju i otputuješ; foto: Teodora Radojičić

Kako izdvojiti vreme za putovanja?

Rache je radila u trgovini i to joj je omogućavalo besplatna putovanja po Filipinima, a ujedno i zaradu. Pošto je puno radila i imala mnogo klijenata, bila je u mogućnosti da svotu novca stavi na štednju za putovanja. U jednom periodu života osetila je da je postala radoholičar, radila je i preko vikenda, u većoj meri od uobičajene.

To ni malo nije bilo zdravo. U trećoj godini karijere osetila sam da mi se zdravlje pogoršalo. 

Tada je odlučila da napravi pauzu i sa ušteđenim novcem je otputovala. Od tada se trudi da dopusti sebi malo duži odmor na svakih šest meseci i to koristi za putovanja. Deo novca uvek ostavi na računu, i to savetuje svima, jer se nikad ne zna da li će joj zatrebati kada je van zemlje.

Ne može uvek sve da se isplanira

Kada je počela da putuje, trudila se da maltene sve ima isplanirano, ali joj se u osam godina iskustva dogodilo i jedno od onih na koje se odluči u trenutku. Najluđa stvar koju sam uradila je to što sam, kada sam se jednom osećala depresivno u 2 ujutru, zakazala let za Bali oko 7 ujutru istog dana. Rache kaže da je znala da će je to oraspoložiti.

Par puta je dolazila i u situaciju da se putovanje otkaže iz nepredvidivih razloga. Deset sati pre organizovanog leta za Kuala Lumpur, pepeo iz vulkana je napadao na aerodrom u Kuala Lumpuru na koji je trebala kasnije da sleti i let je otkazan. Uprkos tome odmah je nešto preduzela. Tri sata vožnje je bila udaljena od drugog najbližeg aerodroma, a na putu do njega je zakazala i prvi naredni let za Kuala Lumpur. Sve što je još preostalo da uradi je da sačeka još četiri sata do polaska aviona, i sa pozitivnim stavom, planovi su ostvareni uz malo zakašnjenja.

Pored toga, kao državljanka Filipina, Rache u malo država sme da ode bez vize. Kako je ona uporna i snalažljiva, našla je način i iskoristila svoju ljubav prema fudbalu da 2018. godine ode u Rusiju. Tada je toku bilo Svetsko prvenstvo u fudbalu, a pošto je ona imala kartu za utakmicu, dobila je i besplatnu vizu za ulazak u državu. Ujedno je to ispalo jedno od najlepših iskustava u njenom životu. Ipak, na nju su najveći utisak, kako kaže, ostavili građani Japana. Molim te, navedi da su ljudi iz Japana najviše druželjubivi od svih na koje sam naišla, izjavila je.

Uprkos pandemiji, turisti još uvek mogu posetiti mnoga mesta; foto: Teodora Radojičić

Potreba za putovanjem je postala mnogo nekontrolisanija, opisala je Rache svoju trenutnu situaciju. Pokušavala je da nagovori sebe da ne putuje bar godinu dana, ali to se dosad nije desilo. Kada ima posao, uvek ima i plaćeno putovanje na bar 7 dana, a sa porodicom obavezno putuje negde jednom godišnje. Ona je do sada obišla 35 zemalja, stekla fenomenalna iskustva, ostvarila sebi mnogo želja, a još toliko će tek da ostvari. Pazite, rekla je, što više sputavate sebe u nečemu što volite, to postajete sve luđi u tome.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare