Pitamo te

Knjige u očima mladih generacija

"Verujem da u knjigama možeš da nađeš smisao života."

U 21. veku, informacije se razmenjuju neverovatnom brzinom upravo zahvaljujući modernim tehnologijama, koje su nam svima dostupne. Zbog velike količine informacija koje do nas svakodnevno stižu, knjige su pomalo zaboravljene. Ali ne treba zaboraviti jedno. Internet je velika baza podataka, čija se tačnost ne može proveriti. Zato će knjiga uvek ostati jedini pouzdan izvor informacija.

Mladi se danas sve ređe odlučuju za dobru knjigu, a sve češće za kratke tekstove u vidu bloga ili post-a na Instagramu. Zanimalo nas je mišljenje tinejdžera, pa smo im postavili nekoliko pitanja na ovu temu.

Lektire su zastarele

Negodovanje za čitanjem knjiga kreće još od malih nogu – nižih razreda osnovne škole. Lektire koje deca u školi čitaju donekle su zastarele, iako se njihov kvalitet ne može osporiti. Veliki broj njih pisan je dosta opširno, tako da to mnogima predstavlja veliki problem od samog starta. Lektire su uglavnom pisane na način koji nije svakome razumljiv, samim tim deca gube volju i želju za čitanjem, pa se pre odlučuju da pročitaju prepričanu lektiru na internetu ili pogledaju film.

Svi naši sagovornici se slažu da su lektire zastarele, a neki ih čak, uopšte ni ne čitaju.

Mislim da su lektire beskorisne i glupe, jer ne može svako da ih shvati na isti način, ja nikada nisam našao njihovu poentu, zato se i ne trudim da nađem knjigu za koju mislim da bi mi se svidela. Bilo bi lepo kada bi umesto lektira imali obavezne knjige po izboru, navodi Matija.

foto: Anđelija Stanimirović

Sajam kao manifestacija za ljubitelje knjiga

Da i dalje postoji veliki broj mladih ljudi koji vole da čitaju knjige, najbolje se može videti na Sajmu knjiga.

Sagovornici koji kažu da vole da čitaju, to čine jer tako postaju elokventniji i unapređuju sebe. Samim tim i redovno posećuju Sajam i smatraju ga za veoma važnu manifestaciju.

Čitanje u meni budi raznorazne emocije. Mislim da je veoma zdravo za svaku osobu, pogotovo tinejdžere. Smatram da je Sajam veoma lepa manifestacija gde su deci knjige predstavljene na pravi način, kaže Mia.

Sa druge strane, ima i onih koji ne dele Miino mišljenje, pa ističu da ni ne idu na sajam, a ni ne praktikuju moderne načine čitanja. Mnogi pronalaze alternative u vidu audio ili online knjiga, što takođe nije loša opcija, jer štedi vreme i novac.

Više nema pravih pisaca

Pored toga što se knjige čitaju sve manje, u današnje vreme smatra se da bi svako mogao da napiše dobru knjigu. Tako možemo naći primere beauty blogerki, jutjubera, pa čak i učesnika rijaliti programa, koji pišu knjige i čiji su štandovi na Sajmu kniga izuzetno posećeni. To je još jedan od razloga zašto su danas knjige izgubile svoju vrednost.

foto: Nastasija Marinković

Nađa kaže da se ni ne seća kada je poslednji put pročitala dobru knjigu. Marija se slaže sa njom i navodi da više voli da čita knjige koje je napisao pravi pisac, te da nikada nije imala prilike da pročita knjigu nekog jutjubera ili blogera.

Verujem da u knjigama možeš da nađeš smisao života, možda ne u nekoj posebnoj knjizi, ali ako ih čitaš dovoljno, doći ćeš do toga, zaključuje Marija.

Osoba koja ne čita, nema nikakvu prednost nad onom koja ne zna čitati, reči su čuvenog američkog književnika Mark Tvena. Zato sledeći put kada ti bude bilo dosadno, umesto da blejiš u plafon, počni da čitaš neku knjgu. Živimo u vremenu u kom nam se pruža bezbroj mogućnosti, pa je prava šteta ne iskoristiti ih na pravi način.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare