Društvo

Koliko je važno učešće mladih u politici?

Politika je vitalna za funkcionisanje društva. Neki aktivno prate politiku i učestvuju u istoj, dok neki radije okreću glavu misleći da će njihova reč ili ideja biti beznačajna.

Politika je deo naše svakodnevnice i samim tim se direktno ili indirektno pojavljuje u svim segmentima života. Od brojnih situacija sa kojima smo se susreli u ovoj godini, retke su one koje nisu dobile političku notu. U poslednje vreme, primetno je i da se sve više mladih interesuje za politička dešavanja. Sa tom činjenicom dolazi i pitanje koliko je njihovo učešće u politici važno i kako to može uticati na društvo.

Nove ideje i želja za promenama

Na Instagram profilu Youth Vibes-a smo anketirali mlade i pitali ih da li prate politička dešavanja u zemlji i svetu. 87% njih je reklo da prati politička dešavanja, dok je 34% politički angažovano. Takođe, 88% mladih smatra da je bitno da se upravo oni i njihovi vršnjaci interesuju za politiku. Glavni razlozi za takav stav su činjenice da su mladi budućnost svake zemlje i da njihove ideje mogu otvoriti put ka stvaranju uspešne države.

Trebada se interesuju za politiku zbog raznih ideja i energije za promenama. Mladi žele da se bore za dobar život u svojoj zemlji, jedan je od odgovora na anketu.

Iako svega 13% mladih ne prati politička dešavanja, postoji mišljenje da je to previše za uticajnu oblast poput politike. Jedan od odgovora na anketu je bio i da nas je ovolika politička apatija dovela do ovakvog stanja.

Većina mladih se slaže da je dobro rešenje da se aktivno učestvuje u politici i da je važno da se informišemo o istoj.

Šta možemo uraditi i odakle kreću promene?

Naš sagovornik Igor ističe važnost izlaska na izbore. Takođe, on kaže da prvu grešku pravimo kada mislimo da naš glas ne menja ništa.

Mislim da je većina mladih nezainteresovana za politiku jer misle da se na vlast ne može uticati. Glasao sam na ovogodišnjim izborima jer mislim da je bitno boriti se za svoju zemlju. Ne možeš samo čekati i nadati se da će jednog dana biti bolje, kaže on.

Kao jednu od ideja za smanjenje političke nezainteresovanosti kod mladih Igor navodi upotrebu društvenih mreža.

U ovo doba kada društvene mreže vladaju, bitno je koristiti ih pametno. Informacije se šire vrlo lako i uticaj može biti veliki, ističe Igor.

Sara se slaže da je bitno izaći na izbore, ali da je još bitnije kome dajemo svoj glas.

Nisam glasala jer nisam bila punoletna, ali mislim da treba da se glasa. To treba uraditi pametno – razmisliti kome dati glas, a ne voditi se tuđim mišljenjem. Pored toga, verujem da bi mladi nešto mogli da promene kada bi politici pristupili na pravi način, kaže Sara.

Zašto su neki odustali?

Politika je samo jedna od mnogih oblasti koja je stalno podložna reformama. Međutim, put ka pozitivnim promenama nekada nije nimalo lak. Naša sagovornica Sunčica je rekla da više ne izlazi na izbore, jer nije sigurna u verodostojnost istih.

Godinama unazad smo svedoci raznih nepravilnosti na izborima. Više ne izlazim na izbore jer nisam sigurna kako nam se glasovi računaju. Verujem da bi mladi nešto mogli da promene, ali uglavnom nisu zainteresovani. Ipak, smatram da Srbija već godinama nije zemlja mladih i da su se oni prosto pomirili sa političkom situacijom, kaže ona.

Sunčica je dodala da se od ideja ponekad lako odustane, jer želja za borbom nije dovoljno jaka i teško je kada ne veruješ da bilo šta možeš da uradiš.

Ne treba kriviti mlade što misle da je bolje negde preko nego kod nas. Država je dužna da brine za mlade, oni su budućnost. Mi kao država im definitivno nismo pružili sve.

Kako se sve veći broj mladih interesuje za politiku, evidentno je da će nastati mnoge ideje vezane za tu oblast. To će sigurno uticati na društvo. Ako i ti imaš neku ideju, najbitnije je da pokušaš, jer tvoj glas može da se čuje. Seti se protesta, uticaja društvenih mreža i možda baš ti napraviš onaj prvi korak ka drugačijem sutra koji će jednog dana ceniti svi.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare