Vesti

Pet medalja za učenike iz Srbije na Evropskoj olimpijadi iz fizike

Pored velike konkurencije, učenici iz Srbije osvajaju prva tri mesta.

Učenici srednjih škola iz Srbije su postigli neverovatan uspeh na ovogodišnjoj olipmijadi, EuPhO. Osvojili su dve zlatne, jednu srebrnu i dve bronzane medalje. Ova četvrta po redu olimpijada održana je na daljinu zbog trenutnog stanja. Više od 250 učenika je učestvovalo od 20. do 26. jula. Prisustvovali su učenici iz 57 zemalja.

Zlatnu medalju su doneli Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović. Oni su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu. Petar Samardžić iz Matematičke gimnazije u Beogradu je osvojio srebrnu medalju. Učenici Dušan Beguš i Strahinja Nikolić, takođe iz Matematičke gimnazije, osvojili su bronzanu medalju.

Bogdan Rajkov i Dobrica Jovanović predstavljaju apsolutne pobednike takmičenja. Zauzeli su prva dva mesta u zvaničnom apsolutnom plasmanu koji uključuje samo evropske zemlje. Srbija je ekipno među najboljim evropskim zemljama. Ekipa Srbije ove godine prvi pu učestvuje na ovom takmičenju.

Nastavnici takmičara su Nataša Čaluković, Ivan Stanić i Branislav Cvetković. Ovogodišnja olimpijada je planirana da bude održana u Rumuniji ali to nije bilo moguće zbog virusa covid-19. Učenici iz Srbije su radili zadatke u prostorijama Instituta za fiziku u Beogradu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare