Pitamo te

Legalizacija marihuane kao pitanje današnjice

Youth Vibes istražuje koliko su mladi upoznati sa pojmom legalizacije marihuane i šta o istoj imaju da kažu stručnjaci

Konzumiranje marihuane i upotreba drugih vrsta opijata može dovesti do trajnih posledica po organizam. Međutim, određen broj mladih ljudi tu činjenicu shvataju olako, ne misleći o krajnjem efektu. Postavlja se pitanje da li bi marihuanu uopšte trebalo legalizovati?

Na osnovu ankete koju je sproveo Youth Vibes na svom instagram profilu, 70% mladih je odgovorilo da nije dovoljno upoznato sa pojmom legalizacije.

Ne znam dovoljno o temi da bih imao/la mišljenje – kao najčešći odgovor na anketu ponavljala se ova rečenica.

Međutim, postoje i mišljenja koja se razlikuju.

Marihuanu bi trebalo legalizovati isključivo u medicinske svrhe i uposliti stručnjake koji znaju kako da je bezbedno koriste, glasio je jedan od odgovora koji podržava legalizaciju.

Postoje i oni koji su mišljenja iskazali nasuprot prethodnom.

Ne bi trebalo da se legalizuje, jer mlade generalno privlači konzumiranje, jer je zabranjeno i sloboda izbora povlači odgovornost za sopstvene postupke.

Marihuana kao lek

Ako se osvrnemo na delotvorna svojstva biljke kanabis, odnosno marihuane, videćemo da je njena primena u medicini raznovrsna. Počevši od toga da pozitivno deluje na Alchajmerovu i Parkinsonovu bolest, pomaže i pri blokadi širenja raka dojke i ima blagotvorno dejstvo na obolele od AIDS – a.

Navedene primene su samo neke od mnogih. Na pitanje šta stručnjaci misle o legalizaciji marihuane, odgovara lekar sa instituta za radiologiju.

Psihoaktivne supstance moraju da budu pod kontrolom, legalizaciju bih podržao samo u medicinske svrhe sa strogo ograničenim i jasnim indikacijama. Legalizaciju uopštenu, za sve ne podržavam, iskreno i cigarete bih zabranio, a kamoli marihuanu, kaže lekar.

Sa druge strane, postoji i „mračna strana“ legalizacije. Sve više se u medijima i na televiziji pominju smrtni slučajevi koji su posledica delovanja marihuane na ljudsku svest. Do izmene svesti dolazi prilikom ispuštanja supstanci u mozak i tada naš pogled na svet postaje drugačiji. Psiholog užičke gimnazije Dragana Radović ima jasno mišljenje po pitanju legalizacije.

Izričito sam protiv legalizacije, zato što je marihuana psihoaktivna supstanca. Razvija i psihičku i fizičku zavisnost. Što se tiče trajnih posledica, sve zavisi od individualnog organizma. Što je organizam mlađi, štetne posledice su dramatičnije i za psihu i za telo. Marihuana je droga i samim tim sam protiv legalizacije, kaže psiholog.

Promene raspoloženja

Neki od mladih ispitanika smatraju da je konzumiranje marihuane zabavno i da utiče na promenu raspoloženja, naravno, na bolje.

Podržavam legalizaciju marihuane. Ona je bezbednija supstanca od alkohola i od nikotina. Više od 10 puta sam je konzumirala, opuštajuće je, donosi efekat dobrog raspoloženja i smeha, a narednog dana ne postoje nikakve posledice, kaže jedan od ispitanika.

Bilo da smo za ili protiv legalizacije marihuane, slika i mišljenje o istoj mora postojati. Opšta stvar legalizacije je širok i obiman pojam za koji je potrebno vreme da bi se potpuno istražio. Na svakom pojedincu je da li će podržati legalizaciju na osnovu činjenica koje (ne)poznaje.

*Autori teksta: Sara Milićev, Marija Zorić, Zorana Aćimović i Milja Marinković.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare