Pitamo te

Međunarodni dan mladih: Kako izgleda njihov život u Srbiji?

Danas obeležavamo Međunarodni dan mladih koji podseća međunarodne zajednice na značaj i važnu ulogu mladih u društvu na globalnom nivou.

Međunarodni dan mladih se svake godine obeležava 12. avgusta, a 2022. godina je posebna po tome što je proglašena evropskom godinom mladih.

Skreće se pažnja na pitanja mladih, njihove probleme, kao i na potencijal koji mlade osobe imaju za napredak društva u kome živimo. Ovaj dan za cilj ima i podsticanje mladih na samoinicijativno organizovanje različitih aktivnosti. Time bi skrenuli pažnju javnosti na svoj položaj i doprinos društvu.

Ovogodišnja tema je Međugeneracijska solidarnost koja šalje poruku o potrebi poboljšavanja odnosa među generacijama radi boljeg razumevanja i uspešnijih saradnji.

Život mladih u Srbiji

U anketi koju smo sproveli u Knez Mihailovoj u Beogradu mladi su nam odgovorili na pitanje – Kako izgleda život mladih u Srbiji?

Živeti u Srbiji je dobro dok ne dođe do studiranja kada finansije i uslovi predstavljaju problem. Pogotovo za one koji ne studiraju u svom gradu. Vidi se poboljašanje u statusu mladih u odnosu na period od pre 5 godina, ali ima još mesta za napredak. Još uvek nemaju dovoljno dobru perspektivu, zbog čega odlaze iz Srbije što je šteta, jedan je od odgovora.

Takođe navode da okupiranost informacijama i društvenim mrežama može stvarati probleme jer mlad mozak ne može da obradi toliko infromacija sa toliko strana.

S druge strane imamo i mišljenje stranca koji nam je iz svog ugla rekao šta misli, upoređujući sa mestom odakle je došao.

Meni izgleda super, jer mogu dosta da se druže i dobro provode za razliku od nas iz Kanade. Svuda vidim mlade i to mi se sviđa.

Manifestacija pod sloganom Jer svi smo mi pobednici povodom Dana mladih počinje u 18 časova na platou kod Pobednika. Posetioci će prisustvovati edukativno-kulturnim radionicama, kasnije i koncertu, a sve to u organizaciji Kancelarije za mlade grada Beograna i Opštine Stari grad.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare