Modern art

Minja Milošev – umetnica koja spaja mitologiju i fotografiju

Portretna fotografija se neprestano razvija. Uvođenje mitologije i religije u fotografiju je suština rada mlade Novosađanke Minje Milošev, poznatije i kao Minjiks.

Minja Milošev, poznata i kao Minjiks, je mladi srpski fotograf, koji svoje fotografije upotpunjuje elementima mitologije, religije i popularne kulture. Premda je poreklom iz Vršca, Minja je student psihologije u Novom Sadu, gde i gradi svoju karijeru. Fotografija je njena prva ljubav i ono čime bi želela da se bavi ceo život. Međutim, psihologija će u nekom trenutku morati da dođe u prvi plan, iako ne zna ni sama kako, jer kako kaže, ne voli da planira mnogo unapred.

Svoje početke u fotografiji vezuje za peti razred osnovne škole, kada joj je majka kupila prvi fotoaparat. Kako Minja objašnjava, u tom trenutku fotografija i dalje nije bila ljubav, već čisto sviđanje. Pošto je bila previše mala, to joj nije držalo previše pažnje, ali je bilo nešto čime je volela da se bavi. Fotografije su uglavnom bile prirode ili nje same, ali nije bilo redovno, niti previše ozbiljno.

Pred kraj osnovne škole je Minja dobila prvi poluprofesionalni fotoaparat, a tokom srednje škole i profesionalni. Može se reći da se tada razvila i prava ljubav i da je tada shvatila da time želi da se bavi. Pre nego što je uplovila u poslovne vode, Minja je fotografisala svog najboljeg druga, koji joj je prvi muški model, kao i najbolju drugaricu, koja joj je prvi ženski model.

Inspiracija dolazi iz moje glave ili po osećaju, koje projektujem u fotke. Naravno, pratim i strane fotografe koji imaju sličan fazon i oni me inspirišu. Kada sam u raspoloženju, sve me motiviše, objašnjava Minja, sada 20-godišnji fotograf sa preko 4 godine iskustva u poslu.

Minjina fotografija; U kadru: Breskvica

Ono što Minja navodi kao jedini veliki problem s kojim se susrela tokom godina je nabavljanje rekvizita. Kao što se može videti na njenim fotografijama, veštačke životinje, rogovi, krune i haljine su samo deo stvari koje se redovno provlače kroz njene radove. Sa vremenom se taj problem rešio, a jedina stvar koja joj još može poremetiti fotografisanje su putovanja i rad u drugim dragovima. Kako kaže, organizacija svog vremena sa obavezama modela joj i dalje predstavlja problem, sa čime se većina fotografa može složiti.

Kada je reč o saradnjama, kod Minje na Instagram profilu se može naći veliki broj različitih modela koje je fotografisala tokom vremena. Za većinu je vezuju pozitivna iskustva, tako da je teško navesti da li se neko posebno istakao. Kako navodi, sa svim modelima s kojima je radila više puta ima dobru konekciju.

Sara Valijum je osoba s kojom mi se vajb skroz poklopio. Volim je zato što je spremna da uradi sve zarad fotki. Zatim moja drugarica Ana, sa kojom sam se združila nakon dobre energije na fotkanju. Od skoro je tu i Breskvica, sa kojom sam odradila neke od najboljih fotki koje imam na profilu, objašnjava Minja.

Minjina fotografija; U kadru: Sonja Risić

Kada je reč o njenim radovima, oni se mogu pronaći za sada samo na Instagramu. Premda su neke njene fotografije upotrebljavane za sajtove, to su stariji radovi. Kako objašnjava, jedino mesto gde se mogu pronaći svi njeni radovi je i dalje društvena mreža Instagram.

U narednom periodu se svašta može očekivati, pre svega mitološki motivi, fotkanje sa škorpijom i nadam se lisicom. Uglavnom će to biti moj poznati stil kome planiram da se posvetim u celosti, navela je za Youth Vibes Minjiks.

Sve fotografije koje je Minjiks objavila možeš pronaći na njenom Instagram profilu. Tamo će se, kako navodi, pronaći i još po nešto novo, što i dalje ostaje u okvirima njenog stila.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare