Društvo

Mladi poručili predsedniku da su mu lični interesi važniji od naroda

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave upriličen je juče u niškoj hali ,,Čair". Sa svih strana vijorile su se zastave i orile pesme koje slave srpstvo. I ovog puta, reči poput kvota i pritisaka izgovarale su se tiho i ostale u senci skupa, iako je predsednik pred prisutnima glasno slavio slobodu.

Saobraćajni kolaps, nadletanje aviona, tablice sa beogradskim registracijama i građani sa zastavama označili su početak manifestacije na ,,Čairu“.

Foto: Lana Stanisavljević

Zastavu nisu imali samo građani, već i studenti koji su sa pištaljkama hteli da dočekaju predsednika Aleksandra Vučića. On nije prošao pored njih, pa zvižduka nije bilo. Ipak, studenti su za njega imali poruku.

,,Krajnje je vreme da shvati da on nije predsednik svog naroda, već rob ličnih interesa“, poručuje studentkinja Fakulteta političkih nauka Mila Jovanović.

,,Bunt protiv vlasti kakva god da je, loše mi je u životu“

Prema podacima iz ovogodišnjeg Alternativnog izveštaja, svega 11,1% mladih planira da ostane u Srbiji.

Na pitanje zašto bi se odselili, 32,1% njih odgovara da želi viši životni standard, a 27,7% dostojanstveniji život. Mila smatra da mladi upravo sada treba da urade nešto za svoju i budućnost svoje zemlje.

,,Ako ovako budemo nastavili, ovo će otići u nedogled i svima će biti sve gore.“

U hali se slavi sloboda, a u centru grada se protestuje

U svom govoru održanom na svečanosti u hali ,,Čair“, predsednik je okupljenima objasnio zašto će oni uvek biti remetilački faktor.

,,To je ono što danas slavimo, a oni ne razumeju sa koliko ponosa, časti i ljubavi. To je sloboda, da sami donosimo svoje odluke, sami čuvamo svoje nebo i sami branimo svoju zemlju“, poručio je Aleksandar Vučić.

I pre kraja govora, neki od okupljenih su krenuli ka izlazu, a studenti su u to vreme već bili ispred Gradske kuće na protestu. U Nišu se protesti protiv nasilja sada već uobičajeno održavaju petkom.

Protest ispred Gradske kuće; foto: Lana Stanisavljević

Student Dimitrije Dimić, kojeg je javnost upoznala kada se odlučio na štrajk glađu ispred Predsedništva, poručuje da je ignorisanje zahteva takođe jedan vid nasilja.

,,Gospodine predsedniče, drago mi je što ste došli u Niš, ali Vi i dalje ignorišete zahteve hiljada ljudi koji već mesecima šetaju Srbijom“, poručuje Dimić.

Na protestu je bilo reči o pritiscima da se ode na skup u ,,Čairu“, a predsednik je za prethodnih nedelju dana čak tri puta posetio jug Srbije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare