Vesti

Održan Dijalog mladih sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti

Nakon prošlonedeljnog Dijaloga sa ministrom omladine i sporta, Prvi Dijalog mladih sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti održan je danas, 30. novembra.

Teme o kojima je bilo reči na ovom dijalogu su:

  • Međugeneracijska solidarnost 
  • Diskiminacija mladih i poboljšanje položaja mladih u društvu 
  • Problemi osetljivih grupa mladih

U okviru ovih tema mladi učesnici i učesnice dijaloga su govorili o svojim ličnim iskustvima sa kojima su se susretali, o diskriminaciji u školi, kod lekara, na tržištu rada, nepristupačnosti brojnih lokacija i usluga osobama sa invaliditetom. 

foto: KOMS

Kao neki od najvažnijih iznetih predloga, sa kojima se Poverenica usaglasila, jeste potreba uvođenja međugeneracijske saradnje, kroz održavanje međugeneracijskih panel-diskusija u firmama ili institucijama u kojima rade i mlađi i stariji zajedno. Iznet je i predlog o uspostavljanju mehanizma mentorstva u cilju pružanja podrške mladima koji tek ulaze na tržište rada. Poverenica je najavila da će na osnovu iznetih predloga, biti uvrštena preporuka za jačanjem međugeneracijskog dijaloga i rekla da smatra da je to možda i ključ uspeha.

Najavila je da su vrata institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti otvorena 24 sata za sve zainteresovane. Zaključeno je da volja za saradnjom, partnerstvom i podrškom postoji – kako sa strane KOMS, tako i sa strane institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

foto: KOMS

Dijalog mladih sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti organizuje se u sklopu serijala dijaloga mladih sa relevantnim predstavnicima institucija koje Krovna organizacija mladih Srbije sprovodi od 2019. godine.

Događaj je imao za cilj unapređenje položaja mladih kroz predlaganje konkretnih mera i preporuka za smanjenje diskriminacije sa kojima se mladi svakodnevno suočavaju, sa posebnim akcentom na višestruku diskriminaciju mladih i poboljšanje položaja mladih pripadnika i pripadnica osetljivih društvenih grupa. 

Snimak celog događaja možeš pogledati ovde.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare