Lifestyle

Pokreti ti govore i više od reči

"Ukoliko misliš da se jedino rečima odaju tajne i prenose značenja, prevario/la si se."

U socijalnim interakcijama između ljudi, neverbalna komunikacija zauzima veoma važno mesto. Gestovi, mimika i pokreti vaših ruku mogu iz korena izmeniti način percepcije vašeg sagovornika, odnosno doživljaja izrečenog. Ukoliko mislite da se jedino rečima odaju tajne i prenose značenja, prevarili ste se.

Ukoliko želite da otkrijete o vašem sagovorniku nešto više od onoga što vam omogućava verbalna komunikacija, za vas smo izdvojili neke specifične gestove i njihova značenja.

Trljanje ruku

Kada je reč o trljanju visoko podignutih ruku, ono najčešće označava pokazivanje pozitivnog očekivanja i ishoda neke situacije.

Preplitanje prstiju

Isprepletani prsti najčešće su znak frustracije.

Trljanje palca i prstiju

Ovaj gest se obično koristi za trenutke očekivanja novca. On simbolizuje trljanje novčića između palca i vrhova prstiju.


Zrak

Gest koji pruža utisak da je sagovornik siguran u svoje znanje i da ima sve odgovore.

Lice na poslužavniku

Žene uglavnom tim položajem postavljaju glavu tako da muškarci mogu da se dive njenom licu.


Iskošena glava

Ovaj položaj izlaže ranjivi vrat i čini da osoba izgleda manje i pokornije.

Sleganje ramenima

Predstavlja pokušaj da izgledamo manji, samim tim se trudimo da nekoga ne uvredimo, kada se ne slažemo sa njegovim iskazima.

Položaj laktova

Podignuti zašiljeni laktovi pokazuju spremnost na dominaciju, dok spušteni laktovi i pognuta glava pokazuju spremnost na pokornost.

Pokazivanje palca

Označava samouveren, autoritativan stav.

Prepletene noge

Obeležje je stidljivih i povučenih osoba.

Pored navedenih primera, neverbalna komunikacija je još rasprostranjenija u svakodnevnoj komunikaciji. Iako predstavlja tajanstveni predmet interesovanja mnogih ljudi, koji se nadaju da će pomoću razumevanja gestova lakše razumeti namere sagovornika, i dalje je nije moguće u potpunosti definisati. Koliko god da su učestali ovakvi primeri gestova i njihovih značenja, mnoge osobe će nesvesno, bez ikakve namere ili specijalnog osećaja načiniti neke od gestova.

Koliko nam mogu pomoći u razumevanju drugih, takođe, veoma nas lako mogu uputiti na neispravne zaključke, tako da, oprez!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare