Lifestyle

Replike iz domaćih filmova koje koristimo u svakodnevnom govoru

Može li replika "Koliko ćeš srpčića da mi rodiš?" zameniti legendarnu "I tata bi sine"?

Svako od nas je imao prilike da makar jednom u životu pogleda legendarna filmska ostvarenja koja su nastala još u vreme Jugoslavije. Samo neki od njih su Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krugili Balkan ekspres.

Ovi filmovi, pored toga što su remek-dela i iza njih stoje fantastični glumci i reditelji, u sebi sadrže bezbroj replika koje upotrebljavamo, a da ni ne znamo odakle potiču. Tako si sigurno bar jednom čuo/la rečenicu Samo tetki da odnesem lek, I tata bi sine ili Vozi Miško.

Jugoslovenska kinematografija imala je kontinuitet i kvalitet, a dostigla je svoj vrhunac tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka.

Međutim šta je sa novijim filmskim ostvarenjima? Kako je publika prihvatala filmove od početka 2000tih pa na dalje? Evo nekoliko fantastičnih filmova, koji iako relativno kratko postoje već su uspeli da se urežu u srca mnogih, pa su samim tim i replike iz istih postale prepoznatljive.

Ko te prati kući?

Ako se osvrnemo na početak 2000tih nikako ne smemo da zaboravimo da pomenemo Munje, koje su nakon niza filmova sa ratnom tematikom snimanih tokom devedeseih došle kao pravo osveženje. Režirao ga je Radivoje Andrić, a glavne uloge tumače Nebojša Glogovac, Zoran Cvijanović. Maja Mandžuka. Sergej Trifunović i Boris Milivojević, koji i izgovara ovu genijalnu repliku.

foto: Mina Lalović

‘ajmo na piće? Mogli bismo da ja nisam klošar…

Replika koju izgovara Sergej Trifunović u ulozi Brace u genijalnoj komediji  Kad porastem biću kengur iz 2006. godine. Još jedan film u režiji Radivoja Andrića, u kome glavne uloge pored maestralnog Sergeja Trifunovića tumače i Marija Karan, Nebojša Glogovac, Boris Komnenić i mnogi drugi.

Pored bezbroj upečatljivih scena i likova (na primer lik Gangule) ovaj film vrlo realno prikazuje život prosečnih ljudi u jednom beogradskom kraju. Upravo zbog svoje tematike, duhovitih i realnih scena je film i danas vrlo aktuelan.

Za sve novotarije i budalaštine mi Srbi smo prvi!

Montevideo, Bog te video!sigurno je jedan od najuspešnijih srpskih filmova od početka 2010. godine. Ovu repliku izgovara Nikola Đuričko, a pored njega glavne uloge tumače Miloš Biković kojeg ste sigurno nakon Montevidea zapamtili, Petar Strugar, Nina Janković, Predrag Vasić, Branimir Brstina i drugi.

foto: Mina Lalović

Nakon velikog uspeha koji je ova drama postigla, snimljen je i drugi deo, koji je po mišljenjima mnogih čak i bolji od prvog. Ovo je rediteljski prvenac Dragana Bjelogrlića, koji nas i dan-danas iznenađuje svojim projektima. Samo neki od njih su Senke nad Balkanom, Žigosani u reketu, i najnovija serija Tajkun.

Koliko ćeš srpčića da mi rodiš?

Za kraj, naravno da ne smemo da zaboravimo da pomenemo Baćinu repliku iz Južnog vetra. Ovaj film u režiji Miloša Avramovića ugledao je svetlost dana tek 2018. godine, iako je scenario napisan još devedesetih. Ujedno ovo je i jedna od poslednjih uloga Nebojše Glogovca, pored njega tu su i Miodrag Radonjić koji i izgovara ovu repliku, Srđan Žika Todorović, Miloš Biković i Jovana Stojiljković.

foto: Mina Lalović

Ovo je jedan od retkih kriminalističkih trilera snimljenih na ovim prostorima, a genijalni akcioni kadrovi i scenario pun obrta doprineli su tome da Južni vetar za izuzezno kratko vreme postigne zavidan uspeh.

Bilo da ste pogledali neke od ovih filmova samo jednom ili više puta neke od ovih replika sigurno su vam ostale u sećanju. Američki glumac Stiv Martin jednom je rekao Sve životne zagonetke su rešene u filmovima. Mi te zato pitamo koji su filmovi i serije ovih dana na tebe ostavile jak utisak?

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ja, Boža prvi nepoderivi(deda će ti reći ostalo)

Dete, ja sam od one matore generacije koja je odrasla na replikama iz filmova i tv serija, išli smo u Atelje 212 i po deset puta gledali “ Maratonce „, “ Kralja Ibija “ , našeg dalmoškog Bokača, Klemu Grubišića i njegovu varijantu “ Dekamerona “ koju je on imenom prilagodio ovim prostorima. – “ Buzdovan „. Novije domaće filmove ( tu trpam i one iz osamdesetih ) priznajem – ne gledam pa ni ne poznajem, možda na žalost, možda ne, vreme će pokazati ko je u pravu. Već previše smaram, vi ste neka čudna generacija, ne razumem vas, pa… Čitaj dalje »