Sport

Šah kao sport koji te uči životu

Šahista za jednu prosečnu partiju od 4-5 sati potroši isto onoliko kalorija koliko fudbaler u toku jedne utakmice. Impresivno, zar ne?

Mnogi mladi se već od malena opredeljuju kojim sportom žele da se bave. Sigurno je svako razmatrao fudbal, košarku ili tenis. Ali, da li si ikada razmišljao/la o šahu kao potencijalnom sportu za tebe? O značaju i lepoti šaha razgovarali smo sa Anjom Simić i Ilijom Stanojevićem, koji se već godinama bave time.

Prvi koraci u svetu šaha

Šahom su počeli da se bave još od malih nogu. U početku su sa porodicom igrali šah, a onda su po polasku u 1. razred osnovne škole krenuli da treniraju šah. Šahovski klub Car Konstantin postoji već 10 godina. U okviru svog programa, on ima i školu šaha za osnovce. Škola šaha održava se u OŠ Dušan Radović, koja je prvak Srbije već 4 godine. Takmičenje u šahu je u ovoj školi već 5 godina u kalendaru zajedno sa srpskim jezikom, matematikom i ostalim školskim predmetima. Trener šaha, Aca Jovan Krstić, kaže da je šah veoma srodan matematici, logici, a pre svega životu. U životu baš kao i u šahu morate da predvidite neke poteze. Kako on voli da kaže, šah je gimnastika za mozak.

Aca Jovan Krstić; foto: Dunja Cvetković
Aca Jovan Krstić; foto: Dunja Cvetković

Ono što je meni bitno, po njihovom završetku osnovne škole, jeste da oni opstaju u šahu i igraju turnire i takmiče se kao profesionalci, kaže Aca.

Učesnik Svetskog prvenstva u Grčkoj

Ilija Stanojević, učenik je 3. razreda gimnazije Svetozar Marković . Prvo je počeo rekreativno da se bavi šahom i nikada nije mislio da će to prerasti u profesionalni sport. Njegovi počeci u šahu bili su na turnirima koje je organizovao njegov trener i koordinator Aca Jovan Krstić. Kasnije se to razvilo u neke međunarodne turnire. Tada počinje da se uključuje i rang lista, novac, putovanja u inostranstvo, treniranje male dece i još mnogo toga. Na pitanje šta ga je privuklo kod šaha odgovorio je da to ne može da se opiše rečima.

To mora da se doživi, jer to je jedna igra koja usavršava čoveka, njegov način razmišljanja i to kako da se ophodiš prema nekim stvarima u životu, kaže Ilija.

Ilija Stanojević; foto: privatna arhiva
Ilija Stanojević; foto: privatna arhiva

Dodaje da, kada napraviš vezu sa sportom ne možeš da staneš. Ilija je učestvovao na raznim takmičenjima. Neka od njih su Svetsko prvenstvo 2015. godine u grčkom poznatom letovalištu Porto Carras, Evropsko u Novom Sadu 2013. godine, prvenstva Centralne Srbije od 2012. pa do sada, prvenstvo Srbije 2012-2019, kao i mnogobrojna međunarodna takmičenja.

Kao što je san svakog fudbalera da igra Ligu šampiona, tako je san svakog šahiste da ode na neko veliko takmičenje. 

Šah je naučio kako da reaguje

Anja Simić je takođe učenica 3. razreda gimnazije Svetozar Marković, specijalnog odeljenja za matematiku. Šah za nju predstavlja nešto što je ispunjava. Zahvaljujući šahu imala je priliku da upozna puno ljudi koji su joj sada najbolji prijatelji, kao i priliku da dosta putuje i upoznaje Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Letoniju.

Anja Simić; foto: Anastasiya Karlovych
Anja Simić; foto: Anastasiya Karlovych

Uživam u igranju šaha. Naučio me je strpljenju i da loš potez (u šahu, a i u životu) ne mora biti presudan, već je bitnije kako ja reagujem na njega, navodi Anja.

Šah je Anji od početka dobro išao i brzo su stigle prve medalje, što joj je dodatno dalo vetar u leđa. Učestvovala je na raznim takmičenjima gde je osvajala brojne nagrade. Drugo mesto u standardnom šahu na državnom prvenstvu 2018. godine. Kako Anja voli da rešava probleme u matematici, tako isto voli i u šahu. Na državnom takmičenju u rešavanju šahovskih problema osvojila je prvo mesto, a na Evropskom treće. To su samo neka od takmičenja na kojima se Anja visoko plasirala.

Oboje mogu da se slože da za šah pre svega moraš da imaš jako puno strpljenja i koncentracije. Potrebno je da puno vežbaš i da se usavršavaš. Za vreme jedne partije se potroši puno energije i mozak se dosta napreže. Šahista za jednu prosečnu partiju od 4-5 sati potroši isto onoliko kalorija koliko fudbaler u toku jedne utakmice. Impresivno, zar ne?

Za njih je šah postao sastavni deo života, i u budućnosti planiraju još da se usavršavaju, vežbaju i rade na sebi kako bi došli do što boljih rezultata.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare