Svojom glavom

Sloboda je život bez straha

U policijskoj upravi u Nišu, 30. decembra u večernjim časovima stigla je prijava o silovanju u jednom ugostiteljskom objektu u tom gradu. Prema pisanju medija, slučaj je prijavila devojka koju je u toaletu tog kafića silovalo četiri muškarca. Nakon šest dana, oglasilo se i tužilaštvo, koje zbog interesa postupka ne može da omogući bliže informacije. Za to vreme, na društvenim mrežama, javnost nagađa o imenu kafića i insistira na detaljnijim informacijama, jer se građani, a naročito građanke Niša osećaju ugroženo.

I ovog puta, umesto pritiska na institucije i osudu zločina, nailazimo na besmislene teorije i osuđivanje žrtve. Kako kažu, sama je tražila, verovatno je nekog izazivala. Neki se pitaju zašto se za jedno silovanje diže tolika frka, kao da je to u najmanju ruku nešto uobičajeno, da nije zločin. Pojedini muškarci kažu da smo histerične feministkinje, ni ne razmišljajući o svojoj majci, sestri, devojci ili drugarici koja se plaši ulice, čak i onda kada nije mračna i nalazi se u centru grada. 

Većina ljudi ne može (ili ne želi) da razume ozbiljnost situacije, dok im ona ne pokuca na vrata. Uveravam vas da nije neophodno da neko iz vaše okoline bude žrtva bilo kog zločina, a ni sistema koji očigledno nekada ne funkcioniše dok javnost ne podseti na njegove nadležnosti. Situacija je dovoljno alarmantna. Kada je u medijima osvanulo ime ulice, prva misao mi je bila da mi je radno mesto bilo u blizini. Onda sam shvatila da nam niko nigde ne garantuje bezbednost, jer se sve ovo dogodilo u centru grada.

Medijski fokus i ovog puta nije na počiniocima i kritičkom osvrtu na problem, već na onome što nije neophodno da znamo. Nišlije i dalje ne znaju ko i gde ih ugrožava. Poznata nam je samo činjenica da ulice našeg grada nisu bezbedne, naročito ako ste žena. Za sve to vreme, mi nemamo slobodu. Iako bi to trebalo da se podrazumeva, zaista ću se osećati slobodnom tek kada se bez straha sama vratim kući. 

Iako se to desilo tek nakon pritiska javnosti, institucije su se oglasile. Jedino što nam trenutno ostaje jeste to da moramo podići društvenu svest. Silovanje je zločin, a nikada se ne događa zato što je to neko tražio ili izazivao, već zato što je počinilac odabrao da to uradi. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare