Lifestyle

Stranci u Srbiji: Iz Amerike u Srbiju na misionarski rad

Svi se pitaju zašto sam iz Amerike došla ovde jer odavde svi žele da odu tamo.

Viviana je 18-ogodišnjakinja iz SAD-a, tačnije iz Nju Džersija. Ona je u Srbiju došla sa svojom porodicom koja je od strane katoličke crkve izabrana i poslata na misionarski rad. U oktobru ove godine će biti 3 godine kako žive u Nišu, a Vivi je sa nama podelila kako je proteklo odvajanje od svoje države i prilagođavanje na život ovde.

Vivi; foto: privatna arhiva

Za Vivi, napuštanje zemlje nije bilo tako teško. Iako ona ovde živi sa roditeljima, sa svoja 3 brata i svojih 5 sestara, nedostaju joj prijatelji i ostatak porodice.

Najteže mi je bilo to što ostavljam baku, jer je ona bila sa mnom kroz ceo moj život, kaže za Youth Vibes Vivi.

Viviana kaže da se i posle skoro 3 godine ona nije u potpunosti navikla na život ovde. Ona ima svakodnevnu rutinu, ide u školu, vraća se i uči, ali se i dalje ne oseća kao kod svoje kuće. Okolina je lepo reagovala na njihov dolazak. Kako ona kaže niko nije bio negostoljubiv, svi su lepo pozdravili njihov dolazak i bili su jako prijatni.

Kada je ljudi pitaju odakle je, i kaže da je iz Amerike, prva reakcija je Zašto si pobogu došla u Srbiju?!

„Obrazovni sistem je mnogo izazovniji“

Viviana je učenica 4. godine Gimnazije 9.maj. Na pitanje kako je zadovoljna obrazovnim sistemom ovde i samom školom i profesorima Vivi kaže da je pohađanje škole ovde potpuno drugačije od pohađanja škole u Americi. Većina profesora joj pomaže da ima što bolje ocene i da što bolje razume predmete. Međutim, postoje oni profesori koji se ne trude da joj približe svoj predmet jer, kako kaže, ona nije i ne može da bude ista kao ostali vršnjaci iz razreda. Za nju je obrazovni sistem ovde znatno izazovniji.

foto: privatna arhiva

Svaki put kada mi trebaju beleške ili domaći, prijatelji iz razreda mi uvek izađu u susret. Stvarno ne znam gde bih bila da nije bilo njih, navodi Vivi.

Najveća prepreka, i ono što joj najteže pada je srpski jezik i učenje istog. Vivi kaže da srpski jezik nije nimalo lak.

Volela bih da ga do sada znam, ali i dalje se osećam nesigurno iako dosta vremena provodim u učenju srpskog, dodaje ona.

Dalji planovi za budućnost – Niš ili nešto drugo?

Što se tiče samog života ovde, Vivi kaže da je Niš predivan grad, i da je sve videla već tokom prve godine života ovde. Dopada joj se što je ovde sve blizu i što sve može da se obiđe kroz šetnju.

Ne postoji ništa konkretno što mi se ovde ne dopada, ali trenutno mislim da ne bih mogla da zamislim svoj ceo život ovde.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare