Glavna vest Vesti

Studenti u Nišu poručili: Računajte na nas

,,Protest je ispit", poruka je studenata niškog Univerziteta na protestu ,,Srbija protiv nasilja" koji je po treći put u ovom gradu održan sinoć.

Studenti su se najpre okupili ispred Pravnog fakulteta u Nišu u 17 časova kako bi pripremili transparente. Zatim su se uputili ka Skupštini grada. 

Foto: Milica Marković

Protest je započet minutom ćutanja za 19. žrtvu masovnih ubistava koja su se dogodila u maju. Od Skupštine grada šetalo se do Gradske kuće gde su se građani okupili uz povike: ,,Dragana, odlazi”, ,,Ostavke pa robija” i ,,Vučiću, odlazi”.

Okupljenima se obratila studentkinja Filozofskog fakulteta Anđelija Stanimirović, osvrnuvši se na nasilje koje, kako kaže, trpimo svakodnevno. Odluka Ministarstva prosvete da studenti moraju da vrate stipendije koje su dobili, takođe je tema njenog govora.

,,Time jasno poručuju najboljim studentima da im nisu važni. I to je nasilje! Ali neće nas oterati i za to su dokaz ove moje kolege koje su došle ovde. Za to su dokaz svi studenti i svi mladi koji su na ulicama!”, poručila je Anđelija.

Foto: Milica Marković

Za Youth Vibes rekla je da su mladi ,,ključ svake promene“ i da je zato važno da se baš oni osveste po pitanju svakog društvenog problema i budu na čelu kolone.

,,Drago mi je da su evo studenti niškog Univerziteta odlučili da složno kažu da su protiv nasilja, da složno kažu da ne ćute i da više nikada neće ćutati”, dodaje Anđelija Stanimirović.

Pored Anđelije, građanima Niša obratili su se aktivistkinja Danijela Vujoševič, podsećajući na ciljeve protesta, kao i rudar u Aleksinačkim rudnicima Nebojša Stanojević,

Sa Filozofskog fakulteta studentima se obratila profesorka Tatjana Paunović, a u prvim redovima bila je dekanica istog fakulteta, Natalija Jovanović.

Poruke studenata

Studenti su se kao i prethodne nedelje našli na samom čelu kolone noseći transparente poput: ,,Mama očistila sam junski, samo još njega da sklonim” i ,,A gde su mir i stabilnost”, kao i poruku studentskih protesta: ,,Računajte na nas!”.

Među prisutnima bilo je studenata sa gotovo svih niških fakulteta, a na pitanje zašto je danas ovde, Dimitrije, student prve godine Ekonomskog fakulteta, rekao nam je:

,,Meni su ovi protesti jako važni zbog toga što su se u proteklih nekoliko decenija naši roditelji borili da nama obezbede bolji život, a nama je ostalo ovo što i nije bolji život. Mi smo stalno pozivani da odemo iz Srbije, ali meni je ovo važno jer ja želim da ostanem ovde i želim da i moji prijatelji ostanu ovde.”

Foto: Milica Marković

Studentkinja Filozofskog fakulteta Nina rekla nam je da je tu  zato što smatra da je glas mladih važan i da želi da doprinese da što veći broj mladih iskaže svoje mišljenje kako bi, kako kaže, promenili naš sistem.

Studenti su šetali mirno poručujući da bi, kao i 1996. godine, mogli i do Beograda peške, ako bude trebalo. Ističu da se ne plaše da budu pokretači promena.

,,Mislim da je važno da se stvarno sada probudimo jer na mladima svet ostaje. Mislim da mi treba da budemo ti koji će pozvati svoje vršnjake da se pridruže jer mi pravimo bolju državu za sve, ali prvenstveno za nas mlade.”, rekla nam je Jovana, studentkinja prve godine Filozofskog fakulteta.

Foto: Milica Marković

Sledeći protest zakazan je za subotu u 18 časova ispred Skupštine. Okupljanje studenata biće u 17 časova ispred Pravnog fakulteta.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare