Lifestyle

Svetski dan borbe protiv side: Globalna solidarnost, zajednička odgovornost

Sida jeste polno prenosiva bolest koja nastaje kao poslednji stadijum infekcije virosom HIV. Procenjuje se da je broj zaraženih ovim virusom oko 38 miliona. Od toga 1,8 miliona su deca mlađa od 15 godina. U Srbiji je, prema podacima Batuta, zaraženo oko 3200 osoba. Pozitivno testirano je 2843 osoba, dok se pretpostavlja da oko 400 ljudi ne zna da je HIV pozitivno.

Prenošenje virusa moguće je dolaskom u konakt putem telesnih tečnosti sa HIV pozitivnom osobom. Najčešći način jeste putem seksa, ali je moguće i putem igli, sa majke na dete ili transfuzijom krvi. Jedan od načina zaštite jesu kondomi tokom seksualnog kontakta (vaginalnog, analnog i oralnog). Virus HIV se ne prenosi putem vazduha, dodirom, pljuvačkom.

Od 1988. godine, 1. decembar se obeležava kao Svetski dan borbe protiv ove bolesti. Ove godine je to pod sloganom: Globalna solidarnost, zajednička odgovornost. U Beogradu, besplatno anonimno testiranje danas je moguće od 15 do 17 časova u Prajd info centru (Kralja Milana 20). Organizacija Potent ovu akciju realizuje u tri grada – Beograd 15-20h (Miloša Pocerca 30), Nišu 14-20h (Stevana Nemanje 69) i Kragujevcu 14-18h (Vojvode Putnika 58b). Omladina JAZAS-a Požarevac će u narednih 15 dana realizovati onlajn kampanju.

Centar za prevenciju side radi svakog radnog dana 7-14h u okviru Stacionarne studentske poliklinike (Prote Mateje 29) i u njemu je takođe moguće testiranje.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare