Vesti

Da li će Danska ubijanjem kuna sprečiti novu pandemiju?

Sa ciljem da izbegne sudbinu kineskog grada Vuhana i pokrene novu pandemiju, danska vlada se odlučila na težak korak-istrebljenje kuna sa područja Danske.

Zbog otkrivanja nove mutirane vrste koronavirusa na farmama kuna u Danskoj, vlast kao jedino rešenje vidi njihovo istrebljenje. U Danskoj postoji više od hiljadu farmi na kojima je više od 17 miliona kuna, a na najmanje 63 je pronađen mutirani virus. Takođe, na farmama nerca je pronađeno 5 slučajeva, a 12 ljudi se zarazilo. Kako je pandemija i krenula prenosom virusa sa životinje na čoveka u kineskom gradu Vuhanu, Danska strahuje od nove pandemije koju bi mogle da izazovu životinje.

Kakav je bio plan potpunog istrebljenja?

Početkom novembra, danska premijerka Mete Frederiksen je stanje opisala kao vrlo ozbiljno. Citirala je vladin izveštaj u kojem je utvrđeno da mutirani virus slabi sposobnost organizma da stvara antitela, što potencijalno predstavlja rizik po efikasnost budućih vakcina protiv koronavirusa.

Naglasila je da Danska ima veliku odgovornost prema sopstvenom stanovništvu, a sa mutacijom koja je pronađena i prema ostatku sveta.

Predložen je odstrel kuna u kojem bi učestvovali vojska i policija, a vlasnici bi morali da uspavaju svoje kune.

Zaražene životinje u drugim zemljama

Danska nije jedina država u kojoj se pojavio prenos koronavirusa sa životinje na čoveka. U julu je Španija ubila 100.000 kuna nakon što su otkriveni slučajevi zaraze u provinciji Aragon. U isto vreme, u Holandiji je ubijeno desetine hiljada životinja zbog situacije na tamošnjim farmama.

Ipak, Danska je jedina zemlja koja se odlučila na drastične mere, iako se još uvek ne zna kako kune prenose virus. U toku su studije koje će pokazati kako su se kune razbolele i prenele virus ljudima.

Reakcija javnosti i nova odluka

Danska je najveći svetski proizvođač krzna od nerca. U toj zemlji, vizoni se gaje zbog krzna, a farmeri tvrde da će odluka vlade uticati na njihov posao.

Morgens Jensen, danski ministar poljoprivrede, podneo je ostavku zbog odluke vlade da istrebi celu populaciju kuna. Jensen je rekao da više nema podršku većine u parlamentu, a da je naredba o istrebljenju nezakonita.

Nakon burne reakcije Danaca, vlada je ustanovila da nema pravne osnove za uništavanje cele populacije životinja. Odluka o ubijanju kuna će se na dalje odnositi samo na oblasti ili farme gde je otkriveno da ima zaraženih životinja.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare