Društvo Lifestyle

Udruženje Prostor: Mentalno zdravlje važno koliko i fizičko

Beogradski festival mentalnog zdravlja počeo je 10. septembra, na Svetski dan prevencije suicida, i trajaće sve do kraja oktobra. Tim povodom razgovarali smo sa Jasminom Bogdanović iz Udruženja Prostor.

Udruženje i rad sa mladima

Udruženje Prostor  od 2009. godine pruža psihosocijalnu podršku korisnicima psihijatrijskih ustanova u procesu oporavka. Prošle godine Udruženje je učestvovalo u osnivanju Pokreta za mentalno zdravlje koji ove godine organizuje drugi Beogradski festival mentalnog zdravlja, a odnedavno je počelo da radi i sa mladima.

Udruženje Prostor je tek odnedavno proširilo polje rada i uključilo mlađe korisnike sa iskustvom psihoze u svoj program podrške, i u tom pogledu je ostvarilo saradnju sa nekim institucijama. Psihijatri upućuju mlade sa teškoćama sa mentalnim zdravljem na podršku u zajednici kao dodatak psihijatrijskom lečenju, navodi Jasmina Bogdanović ispred Udruženja.

Jasmina Bogdanović
Jasmina Bogdanović iz Udruženja Prostor; foto: privatna arhiva

Kako problema sa mentalnim zdravljem imaju i mladi i stariji, pitali smo sagovornicu da li ima razlike u radu sa njima.

Rad sa mladima kojima tek počinju da se javljaju problemi sa mentalnim zdravljem i koji imaju iskustvo prve psihotične epizode se razlikuje od rada sa osobama koje se dugo leče od ovog tipa problema. Ukoliko se problem ne prepozna na vreme,  i ne pruži se adekvatna podrška, veće su šanse da će ovaj vid poremećaja ostaviti posledice po funkcionisanje osobe i njene porodice, kao i da će usled sveprisutne stigme i otežanog funkcionisanja postojati brojni izazovi da se osoba uključi u redovne društvene tokove i bude deo društvaodgovara članica Prostora, Jasmina Bogdanović.

Važno je pričati o mentalnom zdravlju

U poslednje vreme, tema mentalnog zdravlja sve je aktuelnija u javnom prostoru. Sagovornica objašnjava zašto je važno popularizovati ovu temu kod mladih.

Pre svega, mentalno zdravlje je podjednako važno kao i fizičko. Ukoliko se ova tema popularizuje među mladima, oni mogu biti spremniji da kod sebe ili svojih bližnjih prepoznaju problem. Mogu da se ohrabre da potraže pomoć ili da podrže druge u tome. Na taj način gradimo zdravo društvo koje brine o mentalnom zdravlju, ističe Bogdanović.

Mentalno zdravlje
Foto: pixabay/RosZie

Šta sve utiče na mentalno zdravlje mladih?

Istraživanje KOMS-a o zdravlju mladih u Srbiji navodi da više od polovine ispitanika ima simptome umerene ili teške depresije, a više od 60% pati od anksioznosti. Zašto sve više mladih ima problema sa mentalnim zdravljem?

Period pandemije koji je bio obojen neizvesnošću i raznim strahovima doneo je značajnu promenu u načinu života na koju je potrebno prilagoditi se. Mladi su posebno osetljivi na takve promene i teže im se prilagode. Tu su i drugi društveni faktori koji utiču na mentalno zdravlje. Mi konstantno živimo u periodu neizvesnosti, pre svega kada je reč o ekonomskim i egzistencijalnim pitanjima. Zato je neophodno da se ulaže u zaštitu mentalnog zdravlja kako bi se problemi sprečili na vreme, objašnjava sagovornica.

Mentalno zdravlje
Foto: pixabay/Mohamed Hassan

Postavlja se pitanje, kako ulagati u mentalno zdravlje.

Potrebne su dostupne besplatne usluge u zajednici, kao naše, gde ljudima neće biti neprijatno da potraže pomoć. Naročito su potrebne usluge koje će biti prilgođene mladima i njihovim potrebama. Toga maltene i da nema kod nas, zaključuje Jasmina Bogdanović.

Planovi za budućnost

Udruženje Prostor trenutno blisko sarađuje sa beogradskim opštinama Zvezdara i Stari grad na realizaciji Opštinskog plana javnog zdravlja, dajući svoj doprinos u oblasti mentalnog zdravlja stanovnika Zvezdare i Starog grada.

Zanimalo nas je i šta Udruženje planira u budućnosti.

U planu nam je da naš Kreativni prostor bude otvoren za ljude tokom cele nedelje. Takođe, tražimo sredstva kako bismo mogli da obezbedimo i individualno psihološko savetovanje i psihoterapiju, kao i grupe podrške za porodice čiji članovi imaju problema sa mentalnim zdravljem, govori Bogdanović.

Šta posetiti na Festivalu mentalnog zdravlja?

Zamolili smo Jasminu da nam preporuči jedan događaj na Beogradskom festivalu mentalnog zdravlja u oktobru.

Preporučujem vam da dođete u Etnografski muzej 10. oktobra u 17 časova gde će biti prikazana čuvena predstava Forum Teatra, ‘Priče iz duše’. Predstavu će pratiti i prodajna izložba radova korisnika psihijatrijskih usluga, kao i tribina ‘Mentalno zdravlje za sve’ na kojoj će govoriti stručnjaci iz oblasti zaštite mentalnog zdravlja, kaže Jasmina.

Celokupan program Beogradskog festivala mentalnog zdravlja možeš naći OVDE.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare