Lifestyle

Novi Sad: Centar kulture i zabave za mlade

Koja su to mesta za mlade u Novom Sadu? Zašto ih treba posetiti i kakav sadržaj nude? Upoznajte bolje Novi Sad i mogućnosti koje vam pruža.
Pored toga što je poznat po svojoj lepoti, Novi Sad je dobio  titulu Evropske prestonice kulture 2022. godine.
Matica srpska, Pozorište mladih, Novosadsko pozorište, Muzej savremene umetnosti Vojvodine, SPENS  samo su neke od kulturnih stanica ovog grada. Poznati su i festivali poput  Sterijinog pozorja, Međunarodni novosadski književni festival, EXIT, Festival uličnih svirača, Dani Brazila, Cinema City, NOMUS, Interfest i mnogi drugi.

Evropska prestonica kulture je ustanovljena je kako bi se naglasilo  bogatstvo i različitost evropskih kultura. S toga plan je da se u  Novom Sadu tokom 2022. godine održi oko 1500 kulturnih događaja. Da bi ispunio ovaj cilj grad Novi Sad je osnovao mesta koja pružaju mnoštvo kulturnog sadržaja.

Koja su to mesta i kakav sadržaj nude mladima?

Svilara, objekat koji je smešten u najstarijem delu grada, Almaškom kraju. Obnovom Svilare, nekadašnje fabrike nastao je prostor koji nudi raznovrstan kulutran sadržaj. Od otvaranja beleži više od 1300 manifestacija. Neke od njih su Vinsko veče, festival o alkoholnim pićima ,,SpiritEXPO“,  trodnevni 25. Međunarodni festival video umetnosti ,,Vidomedija“, Dan češke kulture u Novom Sadu i još mnogi drugi događaji.

Eđšeg, obnovljen centar prvog sportskog udruženja iz 1890. godine. Sada je to mesto za sve one koji žele da učestvuju u kreiranju performansa, izložbi, kamernih koncerata i drugih kreativnih sadržaja.

Kulturna stanica Eđšeg

 

Opens se  nalazi na Limanu. Nekada su na ovom prostoru živeli radnici čuvenih fabrika, krajm 80-ih ovaj kraj postaje deo grada u kome žive zanatlije i umetnici koji su našli prostor za atelje. Danas KA OPENS je uređeni objekat koji organizuje  takmičenja za skejtere, festivale, debate, edukativne radionice, obuke, turnire, predstave, letnji bioskop na otvorenom i još raznovrsnih događaja koji ti mogu biti zanimljivi.

KC Bukovac mesto u blizini Novog Sada. To je mesto koje karakterišu zelene površine koje pružaju mogućnost za programe na otvorenom. Teren za adrenalinske sportove je takođe deo sadržaja, kocerti, kao i kreativne radionice za malde. Bukovac je mesto za sve sugrađane koji su zainteresovani za ekologiu, sport i kulturu, potencijalno novo mesto za beg iz grada.

KC Rumenka nalazi se u vojvođanskom naselju pored Novog Sada. Sadržaj ove kulturne stanice je orjentisan ka svim nacionalnim zajednicama. Ovde se održavaju radionice dekupaža, kaligrafije, književne večeri, predstave, nastava ruskog jezika i druge manifestacije.

Karavan  je mobilna kulturna stanica koja uz pomoć točkova ,,dovozi“ kulturne sadržaje u svim delovima Novog Sada. Organizuje projekciju filmova, žurke, trke, izložbe, nastupe plesnih grupa. Takođe je posetio brojne lokalne događaje poput Novosadskog noćnog bazara.

Kulturna stanica Karavan

Jesenje manifestacije u Novom Sadu

Ove jeseni u Svilari održaće se Videomedija festival od u periodu od 7. do 9. oktobra. Program se fokusira na umetničke projekte koji koriste nove medije za umetničko izražavanje, a prikazuju različite žanrove i oblike koji kombinuju sliku i zvuk, objekte, u avangardnom stilu; od video radova, dokumentarnih i kratkih filmskih formi, digitalnih animacija…

U kulturnom centru Novog Sada  održaće se filmski festival Uhvati film. Festival obuhvata projekcije filmova na temu invaliditeta, kao i prateće programe: filmske radionice, tribine/razgovore sa autorima i akterima filmova, seminar za novinare i studente novinarstva, izložbe i jpš mnogo toga.

Međunarodni festival inovacija, znanja i stvaralaštva Tesla fest će se održati od 12. do 15. oktobra u SPENS dvorani. U okviru festivala svake godine svoje pronalaske, inovacije, nove proizvode, tehnologije i projekte izloži preko 500 pronalazača, možda ti budeš baš jedan od njih.

Od sportskih događaja ove jeseni u Novom Sadu će se održati i Novosadski maraton 9. oktobra i jesenji planinarski maraton na Fruškoj gori u kome mogu učestvovati ljudi iz cele Srbije.

Više o ostalim mestima koje treba posetiti možeš potražiti na sajtu grada ili pogledaj kalendar događaja u Novom Sadu.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare