Društvo

Vršnjačko nasilje – svakodnevni problem mladih

“Žrtvu nasilja ne zovemo žrtvom u tom smislu. Vrlo često osoba krene sama sebe da smatra žrtvom i oduzme sebi svu moć koju ima da se za nešto sledeće odbrani”, rekao je Demir.

YouthVibes je pričao sa Demirom Mekićem diplomiranim sociologom. Trenerom koji radi sa mladima na razne društvene teme kao što su nasilje i diskriminacija. Sa stručne strane dao nam je tačnu definiciju vršnjačkog nasilja. Ono spada u jednu vrstu nasilja koje se vezuje za određenu grupu ljudi. Odnostno za vršnjake, mlade ljude. Vršnjacko nasilje je najspecifičnije u tome sto se dešava tamo gde se mladi okupljaju. U nekim vrtićima i školama. Na žalost vrlo često vršnjačko nasilje podrazumeva I druge vrste nasilja. Kao sto je fizičko, verbalno I psihičko.

Šta mlade misle o toj temi?

Pitali smo mlade za mišljenje I viđenje pojma vršnjačkog nasilja. Oko 50% mladih je bilo bliže upoznato sa tim pojmom. Uzimajući u vidu to da su I sami osetili na koži sta znači biti žrtva istog. 90% ispitanika se susrelo sa tim problemom u osnovnoj školi, a samo 10% u srednjoj.

Mislim da su većinom svi nekada doživeli neki tip vršnjčkog nasilja. Mislim da ova strana koja vrši nasilje to radi zbog popularnosti I osecaja moći. Samo žele da se dokažu kako su najjači. Najlakši način je da zezaju nekog ko neće da im vrati I ko će da ćuti. Ispričao nam je Aleksandar Ilić, jedan od mladih koga smo pitali za mišljenje.

 

Šta dovodi do vršnjačkog nasilja?

Odgovori mladih na ovo pitanje su većinom identična. Sve koje smo pitali rekli su da to proizilazi iz nekih kompleksa osobe koja vrši nasilje ili zbog ponašanja okoline. To potvrđuje naša sagovornica Nevena Zdravković, koja je čak godinu dana ćutala o problemu koji joj se dešava.

 

Doselila sam se u novu sredinu gde su se svi već znali I svi su uglavnom bili neki rod jedino sam se ja iz tog društva izdvajala jer “nisam njihova” I tada je krenulo maltretiranje sa njihove strane, rekla nam je Nevena.

 

Kako se odbraniti i kome se obratiti za pomoć ?

 

Ako su u pitanju škole uvek se treba obratiti osobi od poverenja što bi trebalo biti razredni starešina, pedagog i psiholog koji igraju veliku ulogu kad je to u pitanju, uglavnom ko moze da reaguje najbolje. Dešava se vrlo često da osobe odlučuju da ne kažu nikome o tome šta ili ko ih muči jer misle da će biti ismevani  ili da mogu to sami da reše, savetovao je Demir.

 U početku sam pokušavala rečima da se odbranim, međutim kada sam videla da to nije išlo jer su oni prvi krenuli fizički onda sam se naravno branila i ja fizicki, kazala je Nevena.

Prošlo je godinu dana ili čak i više kada je videla da situacija i to njihovo maltretiranje postaje sve ozbiljnije. Nevena se obratila školskom pedagogu i psihologu koje su je samo saslušale i nisu pomogle. Kada su porasli, sazreli i prevazišli takve stvari rešili su to medju sobom.

 Ključno je da školski radnici nisu ništa uradili tada kada je trebalo da se interveniše, ispričala nam je Nevena.

 

Posledice koje nosi vršnjačko nasilje

 

Demir nam je objasnio posledice, one su najčešće psihološke i emocionalne. Vrlo su česte situacije da se osobe posle toga zatvaraju u sebe ili da ta osoba zapravo onda nadje neki ciklus nasilja. Osoba koja je pretrpela nasilje vrlo često može na neki način počne da vrši nasilje nad osobom koju smatra manje moćnom od sebe.

 

Završila sam sa manjkom samopouzdanja jer su mi pričale da svašta nije uredu sa mnom I da sam loša osoba što je dovelo do toga da nemam više puno poverenja u ljude koje tek sretnem. To sam navikla od društva koje me maltretiralo, Nevena navodi posledice njenog maltretiranja.

Edukacija kao mera protiv vršnjačkog nasilja

 

Mladima treba edukacija, jer nasilje nije da neko dodje, izudara vas i ode. Vrlo često tu postoji jedan uvodni, malo blaži vid nasilja što znači verbalno nasilje, neko zadirkivanje. Ono se ponavlja određeni vremenski period. Zato je bitno da mladi prvo nauče da razlikuju šta je nasilje i šta može dovesti do nasilja da bi izbegli neke situacije gde se možda nasilje može desiti, zaključio je Demir.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare