Lifestyle

YV na terenu: Pilot probne mature

Prvu državnu maturu u Republici Srbiji trebalo bi da polažu maturanti školske 2021/2022 godine. Kao sadašnji "trećaciU gimnazija i srednjih stručnih škola, imali su priliku da vide kako izgleda probna velika matura.

Petak okupan oktobarskim suncem – mnogi bi rekli formula za savršen kraj radne nedelje. Na prvi pogled, ispred zidova Užičke gimnazije sve deluje tiho i mirno. Jedina buka koja se može čuti je ona koja dolazi sa najprometnije ulice u gradu, nedaleko od gimnazije. Ništa od toga nije neuobičajeno za jutarnje sate u vreme trajanja drugog školsog časa. Međutim, onaj ko je danas tu dočekao nekoliko minuta pre 8.30 časova, video je grupe užurbanih srednjoškolaca kako ulaze u školu. Neki su sa nezadovoljstvom jeli poslednje zalogaje svog doručka, drugi su zevajući vadili maske iz torbe, dok su treći kasneći trčali prema zgradi.

Užička gimnazija; Foto: Zorana Aćimović

Za njih ovo se nije moglo nazvati savršenim danom. Oni su učenici dva odeljenja koja su odabrana da polažu probnu maturu. Jedno odeljenje društveno – jezičkog, a drugo prirodno – matematičkog smera, prethodna dva dana polagali su testove iz matematike i srpskog jezika. Danas, društvenjaci polažu istoriju, a prirodnjaci fiziku.

Što se tiče srpskog, nije bilo teško. Matematika je već bila katastrofa. Svi su čekali samo da prođe prvih pola sata koje moramo da provedemo na polaganju da bi izašli, rekla nam je Nevena, jedna od učenika koja je svoja mišljenja podelila sa nama pre početka poslednjeg testa. Sa Nevenom se slaže veliki broj njenih vršnjaka. Na to je još dodala da nije imala posebne pripreme za testove. Ona nije poseban slučaj po tom pitanju, obzirom da su učenici o polaganju bili obavešteni samo nekoliko nedelja ranije.

Mislim da je ovo u potpunosti nepotrebno. Ja koja ću upisati društveni fakultet treba da trošim moj rad, trud, vreme i energiju na matematiku. Nadam se da će se matura ukinuti jer nam je mnogo stresa donela, podelila je sa nama Jovana, učenica društveno – jezičkog smera.

Za njih i njihove vršnjake koji nisu polagali probne testove, upis na fakultete je i dalje pod velikim znakom pitanja. Naime, još se zasigurno ne zna da li će nacionalne mature uopšte biti, kako će ona izgledati i da li će pored nje morati da se polažu i prijemni na fakultetima.

Učenici koji pristignu u amfiteatar, prvo moraju dati knjižicu na uvid; Foto: Zorana Aćimović

Grupe dece na ulasku u školu stavljale su svoje maske i zadihano se penjale do drugog i trećeg sprata. Kako su učenici pristizali do prostorija određenih za njihovo odeljenje, jedan po jedan su ulazili. Na vratima amfiteatra i svečane sale, gde su ovi đaci raspoređeni, stoji po jedan dežurni profesor. Svaki učenik dužan je da svoju overenu đačku knjižicu da na uvid. Nakon što dežurni profesor nađe njihovo ime, mogu ući.

Svečana sala u Užičkoj gimnaziji; Foto: Zorana Aćimović

Iako je tokom 2020 – te to svima postalo normalno, ovi učenici testove su polagali u vanrednim uslovima. Razlog udaljenih stolova nije samo prepisivanje, već i pandemija u kojoj živimo već mesecima. Naravno, maske su obavezne, a svako se može poslužiti dezinfekcionim sredstsvom ukoliko poželi.

Svako ko je trenutno u učeničkoj klupi zna poteškoće kombinovane nastave, a ovi đaci su ipak izvukli deblji kraj.

Mislim da greše što uvode probnu maturu u doba pandemije, jer smo prebukirani. Ovim apelujem na profesore da nam daju pauzu i da ne budu toliko nerazumni, podelio je sa nama jedan učenik.

Nakon 90 minuta, izašli su svi učenici. Oni mogu da odahnu do 2021. godine, kada se planira sledeća probna matura.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare