Društvo Glavna vest Vesti

Zajedničkim snagama do besplatnih menstrualnih proizvoda na fakultetima

Menstrualno siromaštvo postalo je jedan od vodećih problema sa kojima se žene susreću kako u svetu, tako i kod nas. Da bi olakšale svojim koleginicama, studentkinje Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Ženskom inicijativom obezbedile su studentkinjama čak dva fakulteta besplatne higijenske uloške.

Kako su cene menstrualnih proizvoda porasle za 24,6 % prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, sve je više inicijativa koje pomažu mladim devojkama i ženama da prevaziđu menstrualno siromaštvo. Počevši od brojnih kafića koji su svojim gošćama obezbedili menstrualne proizvode, ova akcija se sve više širi na školske i visokoškolske ustanove.

Tako se ovog meseca Fakultet političkih nauka, nakon Filozofskog fakulteta, pridružio akciji obezbedivši svojim studentkinjama besplatne higijenske uloške. Ova akcija je pored dva beogradska fakulteta, sprovedena na još sedam visokoškolskih ustanova u Srbiji. Iz Ženske inicijative nam poručuju da je njihova želja da se ovaj broj značajno poveća do kraja godine.

Put od ideje do realizacije

Sama ideja o smanjivanju menstrualnog siromaštva na fakultetima počela je od studentkinja i studentskih predstavnika koji su se udružili sa Ženskom inicijativom. Ovu akciju podržao je i brend Bella Srbija donirajući svoje proizvode Fakultetu političkih nauka.

Foto: Ženska inicijativa

Iz Ženske inicijative rekli su nam da u saradnji sa oba fakulteta nije bilo nikakvih problema i da su organi fakulteta podržali studente u ovoj akciji.

,,Gde postoji volja – lako se dođe do rešenja problema“, poručili su oni.

Iz ove organizacije su posebno istakli da je važno da se o ovoj temi govori sve više dok ona ne postane važna tema svih nas bez obira na pol i starosnu dob, kao i da se ovakve akcije što više povezuju.

,,Želimo da pokušamo da malim, ali značajnim koracima pokažemo da menstruacija nije luksuz, i da jedino zajedničkim snagama možemo da utičemo na smanjenje PDV-a na menstrualne proizvode. Redovno učesvujemo na javnim akcijama, bazarima gde skupljamo donacije za dalji razvoj naše inicijative“, saopštili su iz organizacije.

Takođe, pored javnih akcija, Ženska inicijativa „Roze zastava“ od juna ima i svoju mobilnuaplikacijuPINK FLAG, kako bi pored menstrualnog kalendara svaka korisnica imala priliku da se informiše o važnim temama.

Šta kažu studentkinje?

Razgovarali smo i sa predstavnicama studenata koji su ovu akciju pokrenuli na Fakultetu političkih nauka.

Marija Jovanović, predstavnica studentske organizacije Evropskog studentskog foruma Fakulteta političih nauka nam je ovom prilikom rekla:

,,Smatram da se inflacija odrazila na sve, a to pogotovo osetite kada se odrazi na nešto što vam je neophodno i to se dosta odrazilo na studentkinje jer su morale da biraju između kvalitetnijih i manje kvalitetnih proizvoda.”

Marija je istakla da je ova inicijativa izuzetno značajna jer je, kako i studentkinjama, tako i svim ženama važno da im ovi proizvodi budu dostupni.

Foto: Ženska inicijativa

Ovom prilikom smo pričali i sa Andrijanom Milivojević, studentkinjom prodekanicom Fakulteta političkih nauka koja je istakla da je ova akcija značajna za svaku ženu koja ima priliku da dobije besplatne menstrualne proizvode i da su ovu akciju organizovali kako bi bar malo olakšali studentkinjama svakodnevni život i menstrualne cikluse.

,,Za sada su svi pohvalili ovu akciju, s obzirom da je trenutno pauza sa predavanjima na fakultetu, verujem da će se reakcije studentkinja videti tek avgusta kada se vrate na fakultet“,  istakla je ona.

Iz Ženske inicijative poručuju da su solidarnost i podrška početna misao u stvaranju sigurnog prostora.

“Zamislite jednu uplašenu brucoškinju, ili studentkinju iz drugog grada ili opštine koja se pored svih ostalih studentskih problema i nedaća bori i sa menstruacijom i dostupnošću njenih proizvoda. Zato i želimo da hitni higijenski uložak bude kao virtualni zagrljaj: da u procesu menstrualnog ciklusa – nisu same“, rekli su nam za sam kraj iz Ženske inicijative.

Prati nas i na InstagramuFejsbukuLinkdinu i Jutjubu

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare