Modern art

Zašto tinejdžeri (ne) idu u pozorište?

Naš savet – preskoči večerašnju pijanku na keju i poseti pozorište.  

Ispred Narodnog pozorišta svakog dana možeš da vidiš masu ljudi koja čeka početak neke nove pozorišne predstave. S obzirom na to da Niš ima samo jedno pozorište ovakvog tipa, svakako bi trebalo da je ova masa mnogo veća. I mlađa. Na primer, da li si ikada video da se grupa mladih, negde tinejdžerskog uzrasta, okupila i zamenila subotnju žurku gledanjem kvalitetnog dramskog komada?

Postoje mnoge stvari koje možemo pomenuti kao suštinske razloge sve manjeg interesovanja mladih za kulturu i ovaj tip umetnosti da li je problem nedostatak novca, vremena ili jednostavno naše generacije nisu zainteresovane da na taj način provode slobodno vreme? Možda repertoar pozorišta nije prilagođen, a samim tim i zanimljiv mladima? Evo šta o tome kažu tinejdžeri, roditelji i profesori.

Koliko često posećuješ pozorište i zbog čega?

 Marko, 19

Iskreno, u pozorište sam poslednji put otišao sa učiteljicom u četvrtom osnovne. Naravno, to je bilo lutkarsko pozorište. Sada  bih možda i otišao na poneku predstavu, ali niti imam, niti želim da dajem po hiljadu i više dinara za jednu predstavu. Mislim da bi trebalo da se učenicima i studentima da nekakav popust na ulaznice, jer sa ovolikim cenama ne verujem da će neko ispod 50 godina ući u pozorište.

Umetnost nije dovoljno promovisana; foto: Veljko Stošić

Mila, 16

Nažalost, jako retko odlazim u pozorište iako bih volela da slobodno vreme provodim tamo. Moram da priznam da uglavnom ne mogu da izdvojim novac za ulaznicu, a kada se i desi da uštekam neke pare, nemam sa kim da odem. Nije mi jasno zašto svi na umetnost gledaju kao na nešto staromodno, baš bih volela da se to promeni.

Dakle, možda je zaista jedan od većih problema upravo cena karata za predstave, za koje tinejdžeri smatraju da su visoke.

Iva, 17

Barem jednom mesečno idem u pozorište sa mamom, pogotovo kada predstave igraju neki poznati glumci. Nema mi većeg užitka od odlaska u pozorište. Mislim da bi bilo lepo kada bih imala i sa kojom drugaricom da idem u pozorište, ali kada god spomenem tako nešto, ili dobijem negativan odgovor ili slušam priče kako je to samo za matorce i da je čista glupost traćiti vreme na tako nešto.

Odrastamo u jednoj generaciji u kojoj je ovaj odgovor, koji je Iva dobila od svojih vršnjaka, nažalost vrlo čest. Nezainteresovanost mladih za umetnost je veliki problem. Umetnost postoji da bi nas naučila kako da mislimo izvan granica, postoji da bismo otkrili nešto novo i nesvakidašnje, a prvenstveno da bismo je voleli i uživali u njoj.  

Ovo su razlozi koje su mladi naveli za (ne)odlazak u pozorište, a šta o tome misle malo stariji, tj. oni koji su davno bili tinejdžeri, pročitajte u nastavku.

Danijela, 38

Od srednjoškolskih dana redovno posećujem pozorište i iskreno uživam u tome. Svojim učenicima redovno pričam o tome da se u pozorište ne ide samo da se dobije 5 iz srpskog, već da se na trenutak izađe iz stvarnog sveta i uplovi u taj svet koji se nalazi na tako maloj pozornici, a opet je tako veliki i nestvaran. Ovim putem apelujem na tinejdžere da, kad god su u mogućnosti, sa svojim društvom umesto na kafu odu u pozorište. Danima će imati o čemu da pričaju, a uz to će saznati i neke nove stvari.

Ana, 41

Trudim se da svoje dete već sada vodim na dečje predstave, iako ima tek 4 godine. Mislim da se ljubav prema pozorištu i generalno umetnosti treba usađivati od malih nogu, a da se kasnije samo neguje. Volela bih da viđam više majki sa decom kada odem na neku predstavu, ali postoje razlozi zbog kojih se broj prodatih karata u pozorištu redovno smanjuje. Neko nema novca, nekome je pak lakše da detetu uvali tablet sa nekim japanskim crtaćem, ali ipak mislim da su to samo izgovori. Što se tinejdžera tiče, znam da je zabavnije otići u klub, ili jednostavno sedeti pred kompjuterom i igrati igrice, ali verujte, mnogo je lepše otići u pozorište, čak i bioskop i opustiti se uz takvu vrstu umetnosti.

Nekad nemam 1000 dinara da dam za kartu; foto: Veljko Stošić

Došli smo do zaključka da nas od pozorišta najčešće odvajaju skupe ulaznice, nekima je gubljenje vremena otići na predstavu, a neko pak nema društvo za takve stvari. Sve u svemu, zar ovo nisu, na kraju krajeva, samo izgovori za prekrivanje onoga što se zapravo krije iza ovoga – nedovoljno se promovišu kultura i umetnost, i zamenjene su nekim stvarima koje nemaju apsolutno nikakvu vrednost, a opet mladima više privlače pažnju od onoga što je stvarno dobro.

Naš savet – preskoči večerašnju pijanku na keju i poseti pozorište.  

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare