Društvo

Ženska inicijativa: Širenje svesti o ženskim problemima

Menstruacija, ulošci, tamponi, menstrualni bolovi. Sve su ovo problemi sa kojima se svaka žena sreće gotovo ceo život. Ipak, o menstruaciji se vrlo retko priča, ili se ova tema prećutno izbegava.

Grupa studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu rešila je da ženskim problemima kao tabuu stane na put kroz projekat Ženska inicijativa. Ideja za ovaj projekat javila se nakon sprovedene ankete na matičnom fakultetu. Ovu anketu popunilo je preko 1400 studentkinja. Ispitanice su se složile da su ulošci na fakultetu preko potrebni, što je bio razlog za pokretanje inicijative.

Ovaj projekat podržan je na konkursu Šta nam teško u okviru Nacionalnog programa volontiranja mladih- Mladi su zakon 2021. Program sprovode Madi istrazivači Srbije u partnerstvu sa Pokretom gorana Vojvodine iz Sremskih Karlovaca, Centarom za gradansko delovanje iz Obrenovca, TIM 42 iz Leskovca i GM Optimist iz Gornjeg Milanovca, uz podrsku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije. Zahvaljujući ovom projektu Ženska inicijativa dobila je početna sredstva.

foto: Vladimir Veličković

Glavni cil projekta Ženska inicijativa je da obezbedi svim svojim koleginicama sa Filozofskog fakulteta besplatne higijenske uloške u toaletima. Zahvaljujući tome, devojke mogu bez brige da idu na fakultet, ne razmišljajući o tome da li su dovoljno uložaka ponele.

Ovo nije jednokratni projekat koji prestaje ostvarivanjem prvobitnog cilja, već borbu nastavljamo podizanjem svesti o ženskim temama i potrebama žena u društvu, rekla je za Youth Vibes Milica Sekulić, jedna od inicijatorki ovog projekta

Dodaje i da se nada da će njihov primer probuditi svest i da će druge ustanove i organizacije učiniti isto, ali i da će vremenom higijenski ulošci biti na listi neopororezivih proizvoda u Srbiji.

foto: Vladimir Veličković

Društveno-odgovorne teme

Na svom Instagram profilu @zenska_inicijativa devojke redovno postavljaju fotografije i tekstove kojima ruše predrasude vezane za menstruaciju. Pored toga, profil se bavi i drugim temama kao što su mentalno zdravlje, rodna ravnopravnost i položaj žena u društvu . Na njihovom profilu možete naći predloge za razne panele i predavanja, koje mogu biti korisne pogotovo ako ste studentkinja.

U Kulturnom centru Novog Sada 16. novembra prošle godine održana je i predstava u okviru projekta Ženska inicijativa. Umesto klasišne ulaznice, izvođenju predstave je mogao da prisustvuje svako ko je doneo pakovanje higijenskih uložaka.

Nasilje nad ženama je tema o kojoj glasno treba pričati, te je na neki način na našim prostorima uvek aktuelna. Poslednjih godina pokrenut je niz projekata koji podstiče žene da prijave nasilje koje trpi neko u njihovoj okolini ili one same. Nasilje kao takvo nije stvar na koju treba da se navikavamo. Toga su vrlo svesne i devojke koje su pokrenule ovaj projekat i 17. januara obezbedile na Fakultetu i Feel fine uloške na kojima se nalazi SOS telefon za žene žrtve nasilja.

foto: Vladimir Veličković

Želja devojaka koje rade na ovom projektu je da i druge institucije i organizacije saveza, škola i fakulteta podrže ovu fenomenalnu ideju i da je dugoročno sprovedu u delo i u svojim objektima. Ova praksa se već godinama unazad sprovodi po lokalima širom sveta.

Podrška i nagrade Ženske inicijative

Sve je više institucija koje prepoznaju potencijal ovog projekta i koje aktivno razmišljaju o tome da istu praksu sprovedu u delo. Među prvima je ovaj projekat podržao Omladinski savez udruzenja Novi Sad omladinska prestonica Evrope- OPENS, koja je tokom oktobra sprovela u delo ovaj inovativni projekat.

Devojke koje su pokrenule ovaj projekat učestvovale su i na Festivalu mentalnog zdravlja i bile pozvane 6. decembra,  povodom Svetskog dana volonterizma, na dodelu nagrada u Palatu Srbija.

Ženska prava i rodna ravnopravnost su teme o kojima se uvek treba pričati. Kroz projekte poput ovog ruše se predrasude. Žene i devojke stiču neophodno samopouzdanje da pričaju o temama koje se konstantno guraju pod tepih. Ženska inicijativa je projekat sa vrlo plemenitim i izuzetno važnim ciljem. Zato se nadamo da će potencijal ovog projekta prepoznati institucije širom Srbije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] Ženska inicijativa studentkinja Filozofskog fakulteta u Novom Sadu (više o projektu pročitaj OVDE). Milica Sekulić, jedna od inicijatorki ovog projekta, tada je […]