Lifestyle

Zoomiranje pozicije mladih u vreme pandemije: Imam ideju

"Države nisu dovoljno pripremljene da u uslovima epidemiološke krize zaštite svoje građane, tako da su ovom situacijom najugroženiji oni koji su i ranije bili ugroženi."

Udruženje Imam ideju iz Kraljeva, osnovano je 2006. godine. Okupili su se oko ideje unapređivanja položaja dece i mladih, a posebno su okrenuti ka rešavavanju lokalnih problema kroz aktivizam mladih.

Iako su naše inicijative u početku obuhvatale kategoriju mladih, naš rad i akcije vremenom su se proširile i na decu predškoskog i školskog uzrasta kroz podsticanje ranog razvoja dece. Od tada smo prepoznatljivi u svojoj sredini kao grupa stručnjaka, volontera i entuzijasta koja radi na ostvarivanju svih dečijih prava, kaže za Youth Vibes Aleksandra Jovankin Aleksić, pedagoškinja i jedan od osnivača ovog uduženja.

Jedna od radionica udruženja; foto: privatna arhiva

Teme kojima se najviše bave su interkulturalnost, prevazilaženje predrasuda i stereotipa, prevencija nasilja i obrazovanje za prava deteta. U okviru ove organizacije funkcioniše omladinski klub koji okuplja zainteresovane srednjoškolce i studente oko pitanja i problema koji su za njih bitni, interesantni ili gorući.

Pandemija kao novi povod, a ne prepreka

U toku pandemije korona virusa, Omladinski klub udruženja Imam ideju nastavio je svoje aktivnosti ali u izmenjenom obliku.

Kako Aleksandra kaže, oni nisu dozvolili da izolacija potpuno poremeti njihov rad, već su započeli niz razgovora i diskusija na temu položaja mladih u doba korone.

Započete diskusije o položaju mladih prebacili smo na online sastanke, radionice i diskusije. Iskoristili smo trenutnu situaciju da ispitamo i skeniramo položaj mladih tokom pandemije korona virusom i različite aspekte poteškoća sa kojima se susreću tokom izolacije.

U nedelju, 17. maja 2020. putem Zoom konferencije, diskutovali su na temu položaja dece i mladih iz osetljivih i marginalizovanih grupa tokom izolacije.

Otvorili smo teme koje su u vezi sa veoma teškom pozicijom dece i mladih sa invaliditetom, dece sa autističnim poremećajima, dece i mladih u socijanim ustanovama, ali sa migrantima i azilantima, kao i svim drugim građanima koji su i ranije bili u teškom položaju.

Dodaje da mladi sa poteškoćama svih vrsta i psihološkim tegobama teško da mogu da potraže pomoć i izlaz ukoliko nemaju podršku porodice.

Zoom diskusija

Diskusiju su vodili studenti i srednjoškolci iz kraljevačkog udruženja Imam ideju. Gosti koji su sa njima podelili njihovo viđenje pozicije mladih bili su: Novak Stanišić, pedagog, koordinator Infopolis omladinskog info centra iz Novog Sada i Emilija Ničić, vršnjački edukator iz SOS kutka za devojke, Odbora za ljudska prava, Vranje. Moderatorka razgovora bila je naša sagovornica, Aleksandra Jovankin Aleksić.

Zaključak naše diskusije može se uobličiti kroz poruku mladih da pandemija produbljuje nejednakosti, da je položaj osetljivih grupa, posebno onih na margini društvenih zbivanja, još otežaniji, a njihova prava još teže ostvariva nego u svakodnevnim uslovima, kaže Aleksandra.

Aktivnosti diskusije mladih Udruženja Imam ideju odvija se u okviru projekta Monitoring ostvarivanja prava deteta u procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, Užičkog centra za prava deteta, koji je započet ove godine. Ovaj projekat podržava Švedska u okviru programa beogradske otvorene škole Civilno društvo za unapređivanje pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare