Lifestyle

Clean-up Nišavskog keja i drugi načini da se pokaže ljubav prirodi

Ljubav prema prirodi dovela je Janu Dragović iz Kuršumlije u Niš kako bi pomogla u čišćenju keja. Upravo njen softver za prepoznavanje reciklažnog materijala nedavno je osvojio i zlato na Svetskoj inovativnoj olimpijadi.

Ideja, posvećenost, malo sreće i lep, sunčan, ne preterano topao dan, uvek će doneti nešto izvanredno. Priroda je tog dana bila naklonjena onima koji je najviše vole. Dve devojke, dve imenakinje, radile su na dva različita projekta vezana za životnu sredinu.

Naime, Jana Cekić je uz podršku organizacije Flex, kao i njenih prijatelja, organizovala čišćenje dela Nišavskog keja. Kao dobar domaćin, u akciju je uključila svoju imenjakinju, Janu Dragović, koja je došla iz Kuršumlije kako bi pomogla da okolina bude lepša. Jana Dragović je posebnu ljubav prema prirodi izrazila i ranije, kroz svoj projekat koji je osvojio prvo mesto na Svetskoj inovativnoj olimpijadi naučnih radova, a koji se na briljantan način tiče životne sredine.

Organizatorka clean-up-a Jana Cekić, ponosna na učinjeno; foto: Teodora Radojičić

Oduvek sam bila vezana za životnu sredinu, evo i danas sam deo ovog clean-up-a keja u Nišu i jednostavno uvek mi je bilo važno kako izgleda svet oko mene, planeta, kaže Jana Dragović. Njena priča prožima skoro sve aspekte života, od književnosti, preko prirode i društva do informatike…

Pronaći sebe

Svi u životu, na ovaj ili onaj način, pokušavamo da pronađemo sebe. Bilo to istraživanjem ili radom na sebi. Janina priča takođe kreće od toga. Kako nije znala šta je tačno interesuje, odlučila je da se oproba u više stvari, te je rano krenula sa takmičenjima iz srpskog, matematike, istorije, biologije.

Pored toga što je bila uspešna u takmičenjima, interesovanje joj je lako zakoračilo i u svet kompjutera. Oduvek sam bila vezana za kompjutere, a tata mi je kupio prvi, naglašava Jana.

Takođe, kroz srednju školu išla je u Petnicu, i to na seminare matematičko-tehničkih nauka i fizike, koji su samo doprineli njenom daljem razvijanju.

Pobednički spoj

Teško je doći na ideju za spajanje prirode i programiranja. Jana je na ideju došla razmišljajući na isti način kao što često razmišlja: Kako da unapredim život i svoju okolinu? Međutim, ovaj put odlučila je da spoji sa svojom drugom ljubavlju — programiranjem. Odgovor na pitanje kako uspešno spojiti ova dva, osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj inovativnoj olimpijadi naučnih radova. Ona je, kao polaznik Regionalnog centra za talente Beograd 2, dobila priliku da učestvuje na ovoj olimpijadi.

Da li je ovo materijal za reciklažu, i šta traži na travi? – foto: Teodora Radojičić

Janin softver za prepoznavanje otpada koji nije za reciklažu je upravo taj pobednički spoj. Softver funkcioniše pomoću baze podataka u koje je ubacila slike mogućih materijala i predmeta za reciklažu. Kompjuter sam maltene naučila šta je za reciklažu a šta nije, objasnila je. Ukoliko softver naiđe na predmete koje nikad nije video, on će idalje umeti da ih prepozna, na osnovu prethodnih slika. Kako je ideja spoj Janine dve ljubavi, biologije i informatike, tako je, takođe i spoj praktičnog i korisnog, što su donosioci odluka na olimpijadi i prepoznali.

Clean-up

Pomaganje u čišženju dela Nišavskog keja Janu nije sprečilo da i izjave za YouthVibes da u prirodi. Clean-up je njena prijateljica i imenjakinja organizovala u dva tima. Na žalost ili sreću, vrlo brzo bile su skupljene 3 pune velike kese otpada. Uz radnu i dobru atmosferu, saradnja sa dve Jane u timu bila je pravo zadovoljstvo. Prolaznici koji su se zatekli pored organizovane skupine, dovikivali su Svaka čast! Bravo! – puni ponosa na mlade generacije.

Smatram da od mlade generacije sve potiče i da mi treba da budemo zvezde vodilje našem društvu, komentarisala je Jana. Izuzetno je lepo videti ponosna lica starijih, i njihovu sigurnost kada vide da će imati ko da se brine za planetu i u budućnosti. Kako je projekat rađen u uslovima koronavirusa, Jana Cekić je svim učesnicima obezbedila hirurške maske, ali i po nešto za okrepljivanje, uz pomoć organizacije Flex, čiji su članovi i jedna i druga Jana.

Treba da se trudimo da čuvamo našu okolinu jer ćemo sutradan mi i naša deca živeti tu, i buduće generacije. Treba da za njih ta životna sredina bude čista, očuvana, kako bi život bio bolji, jer uz bolju planetu i kvalitet života će se sve više poboljšavati i treba na tome da radimo, zaključilča je Jana Dragović.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare