Vesti

Humanitarna trka srpsko-slovenačkog prijateljstva

Nešto veći broj srpskih maturanata je u poslednjih nekoliko godina upisao fakultete u Sloveniji, a nekolicina ih je i na Fakultetu društvenih nauka Univerziteta u Ljubljani. Nekoliko ih je učlanjeno u studentsko društvo za međunarodne odnose Globallis, čiji je cilj doprinos razvoju kulture i naučne discipline međunarodnih odnosa u Sloveniji, ali i saradnja sa stranim društvima, kao i sprovođenje i ulčešće u aktivnostima izvan studijskog procesa. Prošle godine su u okviru ovog društva oformili Grupu prijateljstva i saradnje sa Republikom Srbijom (na slovenačkom: Skupina prijateljstva in sodelovanja z Republiko Srbijo – SPiS Srbija), a trenutno organizuju svoj prvi događaj.

ŠTA JE GLOBALLIS – SPIS SRBIJA?

Članovi ove grupe nisu samo studenti iz Srbije, već svi koji žele da nauče više o Srbiji, njenim bilateralnim odnosima sa Slovenijom, ali i da svojim radom učvrste prijateljstvo dveju država sa zajedničkom istorijom. Kako bi u tome uspeli, povezali su se sa Organizacijom srpksih studenata u inostranstvu, a planiraju saradnju sa Ambasadom Srbije u Ljubljani, Ambasadom Slovenije u Beogradu, ali i organizacijama, društvima i klubovima koji predstavljaju most između ove dve države. Ovom prilikom pozivaju sve pojedince, klubove, društva i organizacije, koje su zainteresovane za saradnju sa njima, da ih kontaktiraju.

ZAŠTO HUMANITARNA TRKA?

Pošto je ljudima dosta video konferencija i onlajn sastanaka, Grupa prijateljstva i saradnje sa Srbijom se odlučila da njen prvi događaj bude Globallis-ova humanitarna trka srpsko-slovenačkog prijateljstva, uz pomoć koje žele da povežu ljude iz obe države, proslave dolazak proleća, urade nešto dobro za svoje zdravlje i ujedno pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija.

KADA I GDE?

Događaj traje tačno tri sedmice – od srede, 24. marta do srede, 14. aprila. Zbog važećih mera za sprečavanje širenja koronavirusa, trka se odvija virtuelno. Trči se (ili hoda) u svom gradu, pojedinačno ili u društvu – naravno, uz držanje bezbedne razdaljine i poštovanje epidemioloških mera. U skladu sa željom i fizičkom formom učesnici mogu savladati razdaljinu od 2.5, 5, 10, 21 ili 42 kilometara.

KAKO?

Za učesnike iz Srbije: prijava za trku se vrši uplatom u vrednosti od 500 dinara (ili više, u skladu sa mogućnostima), tj. slanjem dve SMS poruke humanitarnoj fondaciji Budi Human. Dokaz o uplati i informaciju o distanci koju planirate savladati treba poslati na mejl globallis.info@gmail.com, zajedno sa imenom, prezimenom i godinom rođenja. Pozivamo vas da svoje slike sa trke uz hešteg #TSSP2021 objavite na društvene mreže i označite @globallis i @spis_srbija na Instagram-u. Svoj rezultat i pretrčane kilometre možete meriti pomoću aplikacije STRAVA, putem pametnog sata, telefona ili fitnes narukvice.

Sve zainteresovane trkače i ljude koje žele da pomognu pozivamo da se prijave, a ostale da podrže ovu lepu inicijativu tako što će podeliti informaciju o održavanju trke. Više detalja možete naći na zvaničnom Facebook događaju trke, koji možete pronaći na ovom linku. Hvala i vidimo se na stazi!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare