Vesti

Čučnjevi i koraci kao sredstva za zdraviju okolinu

Da li si se nekada zapitao/la koliko puta si se vozio/la gradskim prevozom bez karte ili BusPlus-a? Gradske vlasti malog grada Kluž-Napoka rešili su da švercovanju stanu na put.

Na inicijativu organizatora lokalnog sportskog festivala, koja je pokrenuta prošle godine, dovoljno je da stanete ispred automata i uradite 20 čučnjeva za 2 minuta. S obzirom na to da karta za jednu vožnju košta 0,5 evra, koristeći kartu zdravljadobijate mogućnost da se po gradskom prevozu vozite besplatno celih nedelju dana.  Za sada se ovakav automat nalazi samo na stanici Memorandumului Sud.

Ovu akciju u vidu besplatne karte podržao je veliki broj građana. Prošle godine je od 1. septembra do 31. decembra urađeno milion čučnjeva, što je oko 1.900 sati treninga. Građani su radeći čučnjeve zaradili oko 55 hiljada karata. Očekuje se da će ove godine taj broj biti najmanje udvostručen.

Ima li sličnih akcija kod nas?

Podsetimo, pre nekoliko godina je u Srbiji pokrenuta slična akcija. Na inicijativu dvoje prijatelja Tamare i Bogdana, koji su peške iz Beograda krenuli put Niša, nastala je aplikacija Pruži korak. Ova aplikacija bila je aktivna 2019. godine. Građani Srbije su šetajući prikupljali sredstva za decu obolelu od raka. U odnosu na postignut broj koraka iz budžeta se izdvajala određena količina novca koja se svakodnevno donirala.  Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) srdačno je podržala ovu akciju.

Ovakve i slične akcije, pored humanitarnog karaktera i podsticanja na fizičku aktivnost za građane imaju veliku korist, bilo da je u pitanju besplatna karta ili aplikacija koja meri korake. U zemlji gde se bolesna deca leče SMS porukama, i gde je svađa sa kontrolom usled nemanja karte postala svačija svakodnevica, važno je da se ovakve akcije promovišu i što više podstiču, jer je fizička aktivnost neophodna u životu svakog čoveka.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare