Društvo

Devojke koje menjaju sve(t): Na putu od snova do uspeha

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu održana je konferencija pod nazivom "Devojke koje menjaju sve(t)" sa ciljem podizanja svesti o položaju žena u društvu i pružanja podrške devojkama koje žele da svojim idejama menjaju svet.

Organizatori ove konferencije su Kancelarija za mlade grada Niša, Sigurna kuća Niš i Naučno-tehnološki park u Nišu. Nakon obraćanja organizatora, publika je imala priliku da kroz dva panela čuje priče devojaka i žena koje se na različite načine bore za svoje snove i bolje društvo.

Foto: Grad Niš

Da li je za žene put do uspeha teži?

U prvom panelu su se prisutnima obratile četiri mlade govornice.

Jelena Dimitrijević je modna dizajnerka koja je svoju ljubav prema modi pretočila u originalne kreacije.

Ana Mitić je sa samo šest godina postala član Društva matematičara Srbije i osvaja brojna matematička takmičenja.

Ana Ilić se susrela sa retkom i neizlečivom bolešću, ali to je nije sprečilo da bude autentična i svoje misli i osećanja pretoči u tri zbirke pesama.

Jelena Zdravković je studentkinja Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Predstavljala je Srbiju na internacionalnoj olimpijadi iz robotike. Ona je rešila da razbije predrasudu da je teško biti devojka u svetu tehnike.

Ono što je zajedničko svim govornicama je ambicioznost i istrajnost, ali i želja da puste glas za sve one čiji se glas ne čuje. Poručuju da jedino trudom, radom i postavljanjem ciljeva možemo da ostvarimo svoje snove.

Nasilje nad ženama – kako ga sprečiti?

U drugom panelu su se obratile četiri govornice različitih profesija.

Sonja Šćekić je direktorka Sigurne kuće za žene i decu žrtve porodičnog nasilja. Svojim izlaganjem je publici približila način rada ove ustanove, a kao psiholog je objasnila kako prepoznati potencijalnog nasilnika i samo nasilje.

Sonja Šćekić; Foto: Grad NIš

Marija Gojković je književnica i scenaristkinja koja je rešila da svojim romanima doprinese podizanju svesti o važnim temama u društvu, poput nasilja u porodici.

Anđela Čeliković se obratila ispred Psihološkog savetovališta za studente i govorila je o nasilju nad devojkama. Kroz primere je objasnila kako da prepoznamo sve vrste nasilja, a naročito psihičko, koje mnogi čak i ne smatraju nasiljem.

Snežana Lazić je novinarka i autorka serijala Sigurna kuća koji sadrži deset emisija sa temom nasilja nad ženama. Ova emisija bila je među 100 najboljih na Međunarodnom festivalu u Košicama u Slovačkoj. Na konferenciji je govorila o ulozi medija u sprečavanju nasilja nad ženama.

Poruka ovog panela je da uvek postoji izlaz i pomoć ako dođe do nasilja. Kako je prevencija najefikasnija, istakle su važnost podizanja svesti o ovoj temi. Takođe, želele su da naglase da nasilje ne sme biti tabu tema, jer je ono realnost koja se dešava oko nas i ako smo svedoci, treba da ga prijavimo, jer tako nekome možemo spasiti život, poručuju govornice.

Foto: Grad Niš

Poruka za sve devojke

Cilj ove konferencije je pružanje podrške svim devojkama koje žele da budu lideri i menjaju svet na bolje. Stoga svi govornici ističu da žene i devojke treba da znaju da imaju podršku, da su ravnopravne i da u svakoj profesiji ima mesta i za njih.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare