Na raskrsnici

DUNP – Poslovna informatika

Poslovna informatika je smer koji se nalazi na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), jedinom integrisanom Univerzitetu na prostoru Republike Srbije. Studijski program je koncipiran na osnovu sličnih ili identičnih studijskih programa na evropskim i američkim visokoškolskim ustanovama.

Poslovna informatika je smer koji se nalazi na Državnom Univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP), jedinom integrisanom Univerzitetu na prostoru Republike Srbije. Studijski program je koncipiran na osnovu sličnih ili identičnih studijskih programa na evropskim i američkim visokoškolskim ustanovama. U potpunosti prati savremene svetske tokove i stanje struke u oblasti poslovne informatike.

PRIJEMNI ISPIT

Bodovi sa prijemnog nose 60 poena, dok preostalih 40 bodova donose ocene iz srednje škole. Prima se 40 studenata na teret budžeta.

Prijemni ispit na ovom studijskom programu se sastoji od tri ponuđena testa od kojih vi birate dva. To su : osnovi ekonomije, informatika i matematika. Najčešće se bira kombinacija osnovi ekonomije i informatika (da se izbegne matematika za one kojima matematika ne ide). Jer iako niste imali susreta sa osnovima ekonomije možete lako spremiti ovaj ispit ako naučite ekonomske termine koji se najčešće koriste, sam ispit kaže da su potrebne samo osnove.

Sve testove iz prethodnih godina možete naći na sajtu fakulteta, naravno neće biti ista pitanja. Pitanja uglavnom obuhvataju iste oblasti svake godine, tako da ostaje samo da se uči.Literatura se može naći u knjižarama sa udžbenicima za srednju školu (udžbenici „Osnovi ekonomije“ za I,II,III i IV razred ekonomske škole). Što se tiče informatike možete koristiti sajt ili aplikaciju Najstudent koja nudi odlične testove.

Prijemni se radi u jednom danu i to dva sata, jedan sat po testu.

NAČIN RADA

Studijski program osnovnih akademskih studija Poslovna informatika traje četiri godine (osam semestara). Ima ukupno 240 ESPB bodova, pripada polju društveno-humanističkih nauka i daje stručni naziv diplomirani poslovni informatičar – dipl. posl. inform. Na prvoj godini studija izučava se 8 obaveznih nastavnih predmeta. Na drugoj godini izučava se 8 nastavnih predmeta, od kojih su 2 izborna, od 4 ponuđena. Na trećoj godini izučava se 8 nastavnih predmeta, od kojih je 6 obaveznih, a 2 nastavna predmeta student bira od 4 ponuđena. Na četvrtoj godini studija izučava se 8 nastavnih predmeta, od kojih je 5 obaveznih, a 3 se biraju od 5 ponuđenih. Predmeti su raspoređeni ravnomerno po semestrima.

Ono što je dobro jeste da nema uslovnih ispita (ispiti koje morate položiti da bi upisali sledeću godinu odnosno ne možete ih prebaciti u sledeću godinu). Svaki nastavni predmet nosi određeni broj ESPB bodova, neki više neki manje ali bitno je paziti na njih, dati prioritet ispitima koji imaju više ESPB bodova.

AKTIVNOSTI NA FAKULTETU

DUNP poseduje mnoštvo programa za studente tokom godine. Studentski parlament organizuje razne događaje,konkurse , humanitarne akcije ali takođe i zabavne programe. Na univerzitetu postoji Alumni klub, organizacija koja treba da okupi i održava komunikaciju sa bivšim studentima, koji su diplomirali, magistrirali ili doktorirali na DUNP-u, sportski savez državnog univerziteta Novi Pazar, koji se bavi organizacijom i realizacijom univerzitetskih takmičenja u Novom Pazaru iz kojih, na temelju svojih rezultata, sportisti ili sportske ekipe, nastavljaju takmičenja na Univerzitetskom prvenstvu Republike Srbije, ili na međunarodnim takmičenjima studenata.

ŠTA POSLE FAKULTETA?

Sa završenim osnovnim akademskim studijama , student dobija zvanje diplomirani poslovni informatičar.

Sa ovim fakultetom dobijate mnoštvo prilika u raznim granama. Pošto smer obuhvata dve veoma perspektivne grane informatiku i ekonomiju, jer spoj ove dve grane je kombinacija koja vam nudi veliki broj poslova kako specijalizovanih u jednoj grani tako i u kombinaciji. U oblasti ekonomije, poslovi iz oblasti računovodstva, statistike, finansija, bankarstva, menadžmenta, marketinga, preduzetništva, inovacija. S druge strane, iz oblasti informatike, student je sposoban za :

  • projektovanje i implementaciju poslovnih informacionih sistema; projektovanje, kreiranje i održavanje baza podataka.
  • administraciju računarskih mreža; razvoj standardnih i naprednih aplikacija upotrebom najaktuelnijih programskih jezika.
  • poslove u oblasti veb dizajna; ocenu kvaliteta softverskih sistema; poslovanje u elektronskom bankarstvu.

Za više informacija pogledati sajt fakulteta i sajt za upis (link će biti objavljen na sajtu fakulteta u sekciji Upis), a moguće je i kontaktirati dopisnike portala.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare