Vesti

Eko straža: U nedelju narod protiv trovača

Inicijativa Eko straža, nezadovoljna reakcijom institucija na nivo zagađenja vazduha, najavila je peti po redu protest za bezopasan vazduh pod sloganom "Narod protiv trovača". Skup je zakazan za 13. novembar u 12h, na Andrićevom vencu u Beogradu.

Beograd se ponovo, i ove zime, našao na svetskom vrhu po zagađenosti vazduha, a godišnji izveštaj Evropske agencije za zaštitu životne sredine nije se promenio. Svake godine usled zagađenja vazduha prevremeno izgubi život preko 15.000 ljudi.

Protest Eko straže
Foto: Instagram/Eko straža

Bojan Simišić u ime grupe Eko straža izneo je jasne zahteve predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, premijerki Vlade Republike Srbije Ani Brnabić i republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac. Pozivajući se na Ustav, od predsednika je traženo da obezbedi uslove za sprovođenje zakonske regulative u oblasti zaštite životne sredine. Od premijerke se zahteva da Vlada Republike Srbije usvoji Program kvaliteta vazduha, a od javne tužiteljke da izda uputstvo nižim tužiocima da postupaju u roku od tri dana u slučajevima bliskim nivou zagađenja vazduha.

Ekostraža apeluje na što veći odaziv građana, jer, kako navodi na svom Instagram profilu, brzina promena jednaka je pritisku koji pruža javnost.

Više o protestu pročitaj na Facebook stranici ili Instagram profilu Eko straže.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare