Pitamo te

EU ili Rusija – kome su mladi više naklonjeni?

"Iz godine u godinu raste evroskepticizam kod mladih u Srbiji, a jedini razlog za to vidim što ceo taj proces traje beskonačno dugo."

Sporovi izmedju EU i Rusije prelaze dijapazon međunarodnog i postaju antagonistički problem globalnih razmera. EU sebe vidi kao ekonomskog giganta i silu koja propagiranjem moderne umetnosti stvara kapitalni uticaj na omladinu. Dok je opšte mišljenje pretežno mladih da je Rusija konzervativna i tradicionalna zemlja koja poštuje koncept moći na osnovu istorijskog nasledja.

Mladi nacionalisti se vezuju za Rusiju najčešće zbog pravoslavlja i osećaja istorijske dužnosti prema Rusiji. Omladina naklonjena liberalnim idejama više veruje u evropsku budućnost Srbije. Razlog tome je modernizacija društva i tehnološki, pravni, ekonomski i politički napredak Evropske Unije. Ove teze prestavljaju kolokvijalni stav naroda ne samo u Srbiji već i u regionu.

Kako politikolog, Boban Stojanović, kaže za Youth Vibes, mladi u Srbiji su podeljeni u pogledu oslanjanja ili puta ka EU ili ka Rusiji i to sva istraživanja pokazuju. Ko ima veći uticaj u Srbiju na omladinu ili kome je ista naklonjena su dva veoma kompleksna pitanja. Mladi u Srbiji su spram ideoloških ubedjenja duboko podeljeni na ovu temu.

Da li medju mladima jača evroskecpticizam?

Ono što je posebno važno, iz godine u godinu raste evroskepticizam kod mladih u Srbiji, a jedini razlog za to vidim što ceo taj proces traje beskonačno dugo, navodi politikolog Boban Stojanović. Srbija je 2012 postala kandidat za članstvo u EU. Od tada pa do danas deluje da se ništa ne dešava što stvara utisak da je Evrpska unija nedokučiv cilj.

Marija Rakić (19), studentkinja fakulteta političkih nauka u Beogradu, za YouthVibes kaže da mladi ipak u velikoj većini misle da su evropske integracije put kojim Srbija mora da ide.

Ulazak u EU bi Srbiji doneo razne benefite. Ekonosmska situacija bi se poboljšala, zakoni bi se više poštovali, samim tim političari ne bi mogli od Srbije da prave privatnu državu, objašnjava Marija. Dodaje još da ne treba slepo da podržavamo politiku zapada, kako ne bi stvorili političke neprijatelje na istoku.

Student filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Saša (21), govori za YouthVibes kako su mladi desničari većina u Srbiji samo ne dolaze dovoljno do izražaja. Svedoci smo da EU svojom politikom de facto degradira srpsko društvo. Treba da se okrenemo Ruskoj Federaciji kao istorijskom i pravoslavnom savezniku.

Rusija ili Evropska unija, gde je spas?

Prema podacima Razvojne agencije Srbije, EU kroz investicije ulaže u Srbiju skoro 10 puta više od Rusije.

Tačno. Definitivno imamo više investicija iz EU, ali to opravdavam geografskim položajem Srbije. Okruženi smo EU, a daleko smo od Rusije stvar je logičke prirode. Svakako treba da podupremo ruske investitore da dolaze u Srbiju, objašnjava naš sagovornik Saša.

Članstvom u EU otvorila bi se nova radna mesta i investicije bi se povećale, što bi drastično uticalo na ekonomiju u Srbiji, navodi Marija.

Pored ekonomskih aspekata, mladi sigurno prepoznaju i dvostruke aršine EU prema Srbiji, kao i činjenicu o tome šta EU misli o Kosovu i kako cela priča sa Kosovom treba da se završi, navodi Boban Stojanović za YothVibes.

U ovakvim okolnostima takodje sagledavajući istorijske i nacionalne interese, deo mladih se okreće ka Rusiji. Stojanović na ovo dodaje, Rusija možda i više štiti interese Srbije od same Srbije po pitanju Kosova, ali je i stav prema Rusiji čist opozit npr. NATO-u, SAD pa negde i samoj Evropskoj uniji.  

Prema alternativnom izveštaju KOMS-a za 2020 godinu, čak 58% mladih koji žele da napuste Srbiju, želi da ode u zemlje EU. Ovaj podatak je pokazatelj da mladi nemaju problem sa EU, nego prema politici Evropske unije u Srbiji. Po istom izveštaju svega 8% mladih želi da svoj život nastavi u Rusiji.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare