Lifestyle

Ja, aktivista

Naučićeš sve ono što ne možeš u školi: kako se radi u timu, šta je sve potrebno za promenu i čuveni proces od ideje do realizacije.

Za jednu od svojih najboljih odluka u životu zasigurno smatram ulaz u aktivističke vode. Sigurna sam da bez stvari koje mi je bavljenje aktivizmom pružilo, nikada ne bih postala ono što danas jesam – samoinicijativna, druželjubiva, samouverena.

Ne, to nije samo volontiranje po organizacijama tj. besplatan rad, opravdani izostanci u školi i poseta konferencijama i panelima. Za mene sve iskustvo stečeno omladinskim aktivizmom predstavlja životnu školu i ulicu punu prilika. To je prava stvar za jednog tinejdžera koji želi da otkrije svoj X faktor.

U nastavku ovog teksta potrudiću se da iz svog ličnog ugla ukratko predstavim benefite koje jedan aktivista dobija.

Iskustvo

Osnovna uloga omladinskog aktivizma jeste da mlade pozove na akciju. Teorije u ovoj sferi je jako malo, jer ovde insistiramo na neformalnom i informalnom obrazovanju, praksi, deljenju saveta i razmenu informacija i iskustava. Naučićeš sve ono što ne možeš u školi: kako se radi u timu, šta je sve potrebno za promenu i čuveni proces od ideje do realizacije.

Ljudi

Upoznaćeš pozitivne, nasmejane i odgovorne ljude. Oni su često jako slični tebi po interesovanjima i vrednostima. Uvek će ti biti zanimljivo u takvom društvu. Radite i učite zajedno na drugačiji način koji naša podsvest ne registruje kao proces učenja.

foto: privatna arhiva

Živimo u vremenu kada je previše osoba sa kojima želimo više da se družimo, ali nekako ne uspevamo da pronadjemo vremena. Aktivnosti poput volontiranja, razmena, eventa nevladinih organizacija, treninga će vas iznova i iznova spajati i povezivati.

Putovanja

Ne tako retko projekti nevladinog sektora odvijaju se van Srbije. Biti aktivista pored članstva u nekoj organizaciji/neformalnoj grupi znači i: poseta primerima dobre prakse u zemlji i šire, učesnik omladinske razmene/ konferencije/ treninga, biti deo partnerskih projekata.

foto: privatna arhiva

Ovo je još jedan od načina kako da se besplatno putuje. Najčešće svi putni troškovi budu pokriveni.

Zrelost

Tokom svih ovih aktivnosti, projekata, konstantnog izlaska iz zone komfora ti rasteš. U ranim godinama naučiš jako važnu lekciju, a to je da preuzmeš odgovornost. To zvuči jednostavno kada se izgovori, ali da se ne lažemo dug je niz razočarenja koji prati ovaj proces.

Uradi ono što si obećao je ključ uspeha. Ali svima se dešavaju burning-out faze, manjak motivacije, okupiranost školskim obavezama i ostalim problemima. I u tim situacijama aktivnosti koje si uzeo na sebe, moraš da odradiš. Prihvatanjem odgovornosti zasigurno ćeš naučiti da poštuješ sebe i druge, poboljšaš upravljanje vremenom, komuniciraš sa grupom ljudi.

foto: privatna arhiva

Ono najvažnije jeste da ćeš se osećati jako lepo jer si ti nešto malo poboljšao ili čak promenio. Osećaćeš se kao deo jedne zajednice koja se zalaže za boljitak.

Prilike

One su u životu aktiviste uvek ali uvek prisutne. Work hard – play hard. Puno aktivnosti koje posećuješ, puno ljudi koje poznaješ, puno projekata na kojima učestvuješ. Po bilo kojoj statistici, neke kockice moraju da se sklope.

Ukoliko ništa drugo, kao aktivista lakše ćeš prihvatati izazove i ulazak u nove priče. Nemoj juriti prilike, već ih sam stvaraj.

Pored svega gore navedenog, aktivizam nas čini aktivnim građanima koji su svesni svojih građanskih prava, žele da poboljšaju svoju lokalnu zajednicu i sprovedu u delo ideje za koje žive i u koje istinski veruju.

U tri fraze možemo reći da jednog aktivistu čini:

  • gradjanska svest
  • društvena odgovornost
  • civilna hrabrost.

Putem omladinskog aktivizma i angažmana za razvoj lokalne zajednice, ja želim da toj istoj zajednici
vratim ono što mi je pružila.

Pretplati se
Obavesti o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnovije Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
trackback

[…] kao što je free climbing i o jednom zanimljivom košarkašu na Islandu. Dotakli smo se i teme aktivizma,stipendija i […]