Modern art

Jakov Milutinović: Lepotu tražite u svakoj noti, pokretu i boji, u svakom čoveku

Ovaj mladi umetnik ističe da je odrastao u verujućoj porodici, pa se Jakov susreće sa lepotom duhovne muzike još u najranijem detinjstvu, ne znajući da će veliki deo njegovog umetničkog i istraživačkog rada upravo biti posvećen tom muzičkom žanru.

Iako ima tek 17 godina, Jakov Milutinović, učenik Srednje muzičke škole u Nišu, aktivno se bavi komponovanjem, dirigovanjem, izučavanjem istorije muzike i horskim pevanjem, i u tim oblastima postiže velike uspehe. Njegovi prvi koraci u muzičkom svetu vezuju se još za najranije detinjstvo, kada su njegovi roditelji, uvidevši Jakovljeve simpatije prema muzici, odlučili da ga odvedu na probu dečijeg hora „Pikoli“ u njegovom rodnom Zaječaru, čiji će deo ubrzo i postati. U tom horu, 2004. godine, započinje svoju karijeru horskog pevača, koja sada već traje 15 godina.  On ističe da je to za njega bila „ljubav na prvi pogled“.

Kada je upisao muzičku školu „Stevan Mokranjac“ u Zaječaru, upoznao se sa svojom drugom najvećom ljubavlju – klavirom, instrumentom za koji ističe da je kasnije dosta uticao na njegovo kompozitorsko opredeljenje.

U početku nisam obožavao da vežbam klavir, već sam često improvizovao i eksperimentisao sa muzikom koju sam svirao. To je valjda sam početak moje ljubavi prema komponovanju, izjavio je Jakov o svojim muzičkim počecima.

Zahvaljujući trudu i talentu koje Jakov poseduje, gospođa Nada Malenović, pod čijom je upravom već pomenuti dečiji hor „Pikoli“, prepoznala je njegove muzičke potencijale i kako Jakov ističe, ona je zaslužna za njegovo zaljubljivanje u muziku i izjavljuje da se i dalje vodi njenim rečima:  „Videti i voleti umetnost u sebi, a ne sebe u umetnosti“.  Jakov izjavljuje da je upravo ona, ali i njegova profesorka klavira, Spomenka Špirić, u čijoj je klasi upisao teoretski i klavirski odsek i sa kojom je sazrevao u interpretativnom i tehničkom smislu i upoznao se sa izvođenjem različitih muzičkih stilova, imale najveći uticaj kada  je u pitanju njegovo muzičko sazrevanje.

Do danas, on može da se pohvali da je pevao, dirigovao i izvodio svoje kompozicije na istaknutim binama širom sveta, uključujući i nastupe u Meksiku, Rusiji, Izraelu i Turskoj, kao član dva ansambla – mešovite i dečije postavke niške crkveno-pevačke družine „Branko“, na čelu sa njihovim dirigentima, gospođama Sarom Cincarević i Jovanom Mikić.

Veliku zahvalnost dugujem dirigentima malog i velikog crkvenog hora „Branko“, gospođi Sari i Jovani, od kojih dobijam nesebičnu podršku i prostor za razvijanje sopstvene umetničke ličnosti. U ovim eminentnim horskim ansamblima imam priliku da dirigujem, korepetiram i pevam, a moje kompozicije nalaze se na repertoarima oba ansambla, izjavljuje on.

Jakov diriguje dečjem crkvenom horu „Branko“, foto: privatna arhiva

U velikom broju njegovih nastupa, on ipak izdavaja jedan koji je za njega bio najvažniji, jer je na njemu bila upravo premijera njegove prve horske kompozicije, nastale kad je on imao samo 14 godina, pod nazivom „Sve su premudro stvorio, Bože“, izvedena na Pashalnom (Uskršnjem) festivalu 2016. godine u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, pred Njegovom Svetošću patrijarhom moskovskim i cele Rusije G. G. Kirilom. Njegovo pomenuto delo se i dalje nalazi na repertoaru dečje crkveno-pevačke družine „Branko“.

Ovaj mladi umetnik ističe da je odrastao u verujućoj porodici, pa je u Crkvi od najranijeg detinjstva. Kaže da je veliki blagoslov bilo za njega odrastanje uz Njegovo Preosveštenstvo vladiku Justina, tadašnjeg timočkog episkopa, koji je svojom duhovnošću i očinskom figurom okupljao veliki broj mladih ljudi u zaječarskom Sabornom hramu. Tada se Jakov susreće sa lepotom duhovne muzike, sastavnim delom svakog hrišćanskog bogosluženja, ne znajući da će veliki deo njegovog umetničkog i istraživačkog rada upravo biti posvećen tom muzičkom žanru.

Uz interpretacije Divne Ljubojević i Pavla Aksentijevića i prvim angažmanom u crkvenom horu Sabornog hrama u Zaječaru, počinjem ozbiljnije da se interesujem za bogoslužbenu duhovnu muziku. To interesovanje kasnije će me dovesti do komponovanja i izvođenja ovog muzičkog žanra, kao i do istraživačkog rada na polju istorijskog razvoja i stilskih karakteristika, kako srpske, tako i ruske i vizantijske duhovne muzike, ističe Jakov.

foto: privatna arhiva

Kako kaže, Jakov nikada do sada nije razmišljao o odustajanju od muzike, a sve njegove nagrade mu nikako nisu inspiracija za umetnički rad, već samo jedna vrsta posledice uloženog truda i temeljnog rada. Zato, jedna od najvažnijih priznanja za njega bila je nagrada Srpske akademije nauka i umetnosti za postignute rezultate na međunarodnim takmičenjima u 2018. godini. Planira da obrazovanje nastavi na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, i to na odsecima dirigovanja i komponovanja.

Za kraj, ovaj sedamnaestogodišnji istaknuti umetnik, želi da prenese poruku svima koji počinju svoje prve korake u svetu umetnosti, rečima:

Dragi mladi umetnici,

Poznajući vašu neprekidnu čežnju za lepim, najiskrenije vam želim da lepotu tražite u svakom segmentu vašeg života, u svakoj noti, pokretu i boji, u svakom čoveku. Kada budete sposobni da u svemu prepoznate istinsku lepotu, znajte da ste dostigli cilj vašeg umetničkog puta. A do tada… TRAGAJTE!

                                                                                                                                      Vaš tragač

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare