Lifestyle

Šta ako pukne kondom?

Ako pukne tokom odnosa i ako je došlo do ejakulacije, potrebno je što pre primeniti urgentnu kontracepciju, odnosno popiti "pilulu za dan posle".

Kondom spada u barijerne metode kontracepcije. On štiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti. Ako pukne tokom odnosa i ako je došlo do ejakulacije, potrebno je što pre primeniti urgentnu kontracepciju, poznatu kao postkoitalna hormonska kontracepcija,  odnosno pilulu za dan posle.

Razgovarali smo sa ginekologom, dr Sašom Joksimovićem, o neadekvatnoj upotrebi kondoma i kako koristiti ove pilule. Urgentna kontracepcija danas predstavlja bezbedan metod zaštite od neželjene trudnoće. Tableta o kojoj govorimo sadrži 1,5 mg hormona levonorgestrela, koji je dovoljan da spreči ili odloži ovulaciju i tako spreči nastanak trudnoće. To je poslednja zaštita od neželjene trudnoće pre abortusa.

Može doći do pomeranja narednog ciklusa za par dana unapred ili unazad. Ukoliko ciklus zakasni više od 5 dana ili se javi oskudno i nekarakteristično krvarenje, treba se obratiti ginekologu, navodi dr Joksimović.

Tabletu je najbolje uzeti u prvih 12-24h. U prvih 24h, efikasnost je 90%. Inače se mogu uzeti do 72h nakon odnosa, ali se efikasnost smanjuje. Važno je da se napomene da nijedna pilula ne štiti ako dođe do seksualnog odnosa nakon što se popije.

Pilula za jutro posle nije redovna metoda kontracepcije. Ona štiti od prethodnog odnosa, ali ne i od sledećeg. Ima smisla da se uzme jednom do dva puta godišnje, ističe doktor.

Tablete se mogu kupiti u apotekama, kao lek za koji nije potreban recept lekara za osobe iznad 16 godina starosti. Međutim, preporučuje se da se svaki put pre upotrebe leka posavetuje sa lekarom ili farmaceutom. Kako kaže ginekolog, ako osoba ima više odnosa u nekoliko meseci, treba da upražnjava neku od redovnih metoda kontracepcije. Ukoliko se uzme više od jedne pilule u toku ciklusa, veća je verovatnoća da će poremetiti ciklus, a lek će biti manje pouzdan.

Mogući neželjeni efekti

Ove tablete ne smeju da piju osobe, koje su preosetljive na levonorgestrel ili neki sastojak tablete, zato je važno da se pročita uputstvo pre upotrebe. Osobe koje imaju bolest tankih creva, upalu jajnika ili teških problema sa jetrom, takođe. Osobe uzrasta od 14 do 16 godina smeju samo pod nadzorom lekara. Oni koji uzimaju neku vrstu terapija, mogu jedino nakon savetovanja sa ginekologom. Tablete ne smeju da se piju ukoliko je osoba već trudna.

Kao i svi drugi lekovi i ovde mogu nastati neželjena dejstva, od kojih su najčešći mučnina, povraćanje, glavobolja, bolovi u stomaku, osetljivost dojki, vrtoglavica, umor. Tegobe se obično javljaju u manjem obimu i nestaju za dan-dva, govori za Youth Vibes, dr Joksimović.

Kako se zaštiti od polno prenosivih bolesti?

Ukoliko dođe do pucanja kondoma, treba odmah prekinuti odnos. Poželjno je primeniti neko sredstvo za intimnu higijenu sa ili bez irigatora (služi za vaginalno ispiranje) ili barem toplu vodu, u zavisnosti od dostupnosti. Naročito ako je odnos bio sa nepoznatom ili manje poznatom osobom, dodaje doktor. Za par nedelja se po potrebi mogu sprovesti testiranja na polno prenosive bolesti kod izabranog ginekologa. Pojedini se vode mišlju da kad ne dođe do ejakulacije, samim tim ni spermatozoidi ne mogu da oplode jajnu ćeliju. Međutim, dokazano je da u semenoj tečnosti i pre ejakulacije (preejakulat) postoje spermatozoidi, tako da i tada postoji rizik od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti.

Kako kaže doktor, ove pilule nisu nikakve hormonske bombe, kako pojedini mediji pišu, nego potpuno dozvoljena i bezbedna kontraceptivna sredstva. Dodaje da one ne smeju da budu prva linija izbora, posebno za mlade ljude. Puno je bezbednije i pouzdanije koristiti neku od osnovnih metoda kontracepcije.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare