Kako da

Kako da izađeš na kraj sa stresom u toku ispitnog roka?

Polako se bliži kraj semestra i početak ispitnog roka, vatrenog krštenja za sve studente. Ispunjen neprospavanim noćima, nerviranjem, mislima o neuspehu, ponekad i suzama, taj period godine predstavlja pravi izazov za naše zdravlje, psihičko i telesno. Predstavljamo ti nekoliko saveta koji ti mogu pomoći da smanjiš stres u toku sezone ispita.

Polako se bliži kraj semestra i početak ispitnog roka, vatrenog krštenja za sve studente. Ispunjen neprospavanim noćima, nerviranjem, mislima o neuspehu, ponekad i suzama, taj period godine predstavlja pravi izazov za naše zdravlje, psihičko i telesno. Predstavljamo ti nekoliko saveta koji ti mogu pomoći da smanjiš stres u toku sezone ispita.

Organizuj se

Organizacija je pola puta do uspeha. Kako bi sve stigao/la da postigneš na vreme i da samouvereno izađeš na ispit, neophodno je da odrediš prioritete, počneš na vreme i napraviš dobar plan pripreme ispita. Ukoliko počneš na vreme, moći ćeš da priuštiš sebi par neuspešnih pokušaja, pada motivacije i koncentracije. Nemoj da zaboraviš na obnavljanje prethodno naučenog gradiva! Na taj način ćeš izbeći završavanje obaveza u poslednji čas i stres zbog neizvesnosti da li će se sve završiti kako treba.

Nemoj da zanemariš svoje zdravlje

U ovom periodu, knjiga postaje glavni prioritet i sve sem toga je manje važno. Međutim, ukoliko ga zanemariš, stanje tvog tela će se odraziti i na tvoju psihu.

Nemoj da zaboraviš da je kvalitetan san veoma bitan. Spavanje dva do tri sata dnevno i gledanje kroz knjigu dok teraš san sa očiju ti neće mnogo pomoći. Umesto toga, bolje je da legneš i lepo se naspavaš kako bi sutradan bio/la puna energije. Tako ni tvoju pažnju neće biti lako poljuljati.

Takođe, ne treba da izgubiš iz vida redovne obroke. Ukoliko živiš sam, to može da predstavlja mali izazov ako nisi spretan/na u kuhinji. Međutim, i za to postoji rešenje, a to je studentska menza. Menza je bolja opcija od kesice čipsa ili čizburgera iz Meka. Kuvani obrok će tvom telu, pa tako i mozgu, pružiti mnogo više od brze hrane. Ukoliko povedeš računa šta jedeš, videćeš kako se to odražava na tvoju moć pamćenja.

Ništa manje važna od prethodne dve stavke je fizička aktivnost. Koliko god ti pola sata šetnje delovalo kao gubljenje vremena dok spremaš ispite, to može biti odličan način da se malo provetriš i odvratiš misli od svih tih silnih informacija. Studenti koji imaju redovnu fizičku aktivnost, pa makar to bilo i tih pola sata šetnje, potvrdili su da imaju bolje kognitivne sposobnosti i da znatno manje osećaju stres od kad su rekreaciju uvrstili u svoj dnevni plan. Gledaj na fizičku aktivnost kao na izduvni ventil koji će ti pomoći da se otarasiš negativnih osećaja.

Odmor

Vrlo je važno da odvojiš vreme u toku dana kada ćeš se posvetiti sebi. To ne mora da bude neki dug period, dovoljno je da izdvojiš pola sata i da za to vreme uradiš nešto što želiš.

Takođe, nemoj da paničiš. Znaj da panika neće završiti posao umesto tebe. Ukoliko ipak osetiš napad anksioznosti, zastani na par trenutaka, udahni duboko. Ono što ti još može pomoći jeste meditacija.

Veruj u sebe

Možda čak i najvažnije u celom ovom periodu jeste da veruješ u sebe. Kad god pomisliš da je nemoguće, da ti to ne možeš, važno je da ubediš sebe u suprotno. Seti se da ništa nije nemoguće i da ne postoji ništa što ti ne možeš da dostigneš. Čak i ako ispit ne prođe kako treba, podseti se da jedan ispit ne definiše ni tebe, ni tvoje obrazovanje. Život je pun uspona i padova. A sad, nabaci osmeh na lice i lati se posla, dokaži sebi da si nezaustavljiv/a.

 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare