Kako da

Kako da zanimljivo iskoristiš vreme provedeno u Bratislavi?

Uzeli smo mapu grada na kojoj su obeležene najinteresantnije desetinacije i dogovorili se da idemo redom i obiđemo ih sve i da napravimo od ovog puta super provod.

Ako bu trebalo da izaberemo omiljeni deo školovanja, svi bismo bez razmišljanja rekli da su to eksurzije. A još kada su to ekskurzije u trećoj ili četvrtoj godini, kada idemo van Srbije i obilazimo mesta koja predstavljaju ono najlepše što Evropa nudi. U svim školama je plan ekskurzije isti, svi jedva čekaju da vide Beč ili Prag ili da uživaju u atmosferi Italije, obilazeći je uzduž i popreko. Međutim, ipak sam uspela da čujem od mnogih srednjoškolaca da nisu bili baš oduševljeni svim desetinacijama, tačnije Bratislavom.

Kažu da je neinteresantna, da nema šta da se vidi u njoj, nema šta da se radi i čine je „dve ulice“ koje su potpuno prazne. Nekako sam i ja, slušajući to, izgubila volju da je jednog dana posetim. Ali, moram da priznam da je moj brat povadio situaciju i odveo me u Bratislavu da je upoznam iz kul ugla i da promenim svoje mišljenje o jednoj od metropola Evrope. Istina, isprva nisam želela uopšte da odem (mislim deca se žale na par sati provedenih tamo, a ja treba u njoj da ostanem na nekoliko dana…). Ali, recimo da uopšte nije bilo kako sam očekivala.

Čim smo došli u hotel uzeli smo mapu grada na kojoj su obeležene najinteresantnije desetinacije i dogovorili se da idemo redom i obiđemo ih sve i da napravimo od ovog puta super provod.

Šta radi čovek u šahti?

Ako si slučajno imao priliku da se šetaš ulicama Bratislave, sigurno si primetio čoveka koji se nalazi u šahti. On se zove Čumil. Bukvalni prevod reči Čumil je „posmatrač“. Postoje dva moguća objašnjenja za njegovo ime – prve glasine govore da je tipičan radnik iz vremena komunističkog doba koji nije zabrinut zbog posla koji bi trebalo da radi. Prema drugoj glasini, on gleda pod ženske suknje. Pored spomenika su stavili znak upozorenja, jer su spomenik toliko puta lomili kolima da je dobro da je idalje čitav.

Leteći tanjir kao restoran i most

Most je poznat  pod nazivom most NLO zbog restorana koji je izgrađen na jednom od stubova i podseća na leteći tanjir, a služi da spoji stari i novi deo grada. Do restorana možete ići liftom, ili ako ste lepo raspoloženi za šetnju, pešaka, uz samo 430 stepenika!

Jedna od 30 najružnijih zgrada na svetu

Nikad nisam mislila da ću reću ovo, ali jedna od najružnijih zgrada na svetu se nalazi baš u Bratislavi. Izgleda kao obrnuta piramida i služi kao koncertna dvorana i radio stanica. Meni je ona ipak nekako kul.

Devojčice na poštanskom sandučetu

Spomenik sa devojčicama od kojih jedna sedi na poštanskom sandučetu a druga pored nje na skejtu u stvari predstavlja pravo poštansko sanduče koje se koristi! Svakako uvek ukrade pogled prolaznicima.

Pivo kao svetla tačka Bratislave

Iako ne volim da pijem pivo i nijedno pivo iz Niša mi se ne sviđa, pivo u Bratislavi je odlično! Kako kaže moj brat „Baš je pitko i lepi se grlo!“. Na svakom ćošku se nalaze pivare i restorani u kojima možete da popijete pivo i to je najbitnija i obavezna stavka kod posete Bratislave!

Šta jesti u Bratislavi?

Najpoznatije jelo zove se Haluški. Liči na naše njoke i služi se uglavnom uz rendani sir i isprženu slaninu. Apsolutno nešto što možemo spremiti i sami, a i toliko je ukusno, da se valja probati! Na svakom ćošku postoje i mali kiosci sa kebabima i restorani koji služe hranu apsolutno istu kao što je naš Pležr.

Za kraj, trećoj godini srednje škole – Bratislava nije onakva kako o njoj govore neke starije generacije, štaviše i te kako ćete uživati u njoj, ako to znate!

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare