Modern art

Kakvog je kvaliteta današnja muzika?

"Definitivno da. Novac, kola, 'skupe flaše i jeftine zene', sav taj blud i nemoral... Mada to nije sva nova muzika."

Kako je Aristotel rekao – Muzika ima moć da oblikuje karakter. Možemo se složiti da muzika koju slušamo utiče na naše stavove i raspoloženje. Kakvu muziku slušaju tinejdžeri, kako ona na njih utiče i da li je sva savremena muzika trashpitali smo njih same. Okupili smo mali broj tinejdžera, različitih interesovanja, sa kojima smo diskutovali o današnjoj muzici.

Muziku slušam svakodnevno. Slušam uglavnom sve i to zavisi od mog raspoloženja. Koliko volim „progressive techno“ toliko volim i stari rok, rekla je Nastasija.

Na pitanje da li savremena muzika ima loš uticaj na mlade, mišljenja su bila podeljena. Anja smatra da je savremena muzika dobra za žurke i da se ti tekstovi ne shvataju ozbiljno, već radi zabave.
Neda ima malo drugačiji odgovor.

Ilustracija; foto: Veljko Janković

Definitivno da. Novac, kola, „skupe flaše i jeftine zene“, sav taj blud i nemoral… Mada nova muzika nije uvek takva. Ponekad moramo da pogledamo i sa druge strane. Izlazi dosta dobre nove muzike koja pada u senku zbog ovih trrraka. Tu i tamo bacim oko o čemu se radi, nisam neko ko sluša samo ono što je „u trendu“, navodi Neda.

Nastasija dodaje da muzika utiče na mlade, ali ne loše. Njeno mišljenje je da muzika može samo da promeni pogled na svet u zavisnosti od žanra. Mnogi smatraju da se ranije pravila znatno kvalitetnija muzika.

Ranije se za stvaranje muzike upotrebljavalo više instrumenata, a manje elektronike. Danas je obrnuto. Opet, sve je umetnost na svoj način, rekao je Uroš.

Ilustracija; foto: Veljko Janković

Kako Mateja kaže muzika nije manjeg kvaliteta, koliko god da su unakaženi tekstovi i poruke svih tih pesama. Kako kaže on, muziku i dalje prave ljudi koji su majstori svog zanata i branše, koliko god ta branša bila pogrešna.

Anja kaže da je muzika bila bolja devedesetih godina i u vreme bivše države, ali i da danas na muzičkoj sceni ima osoba koje mogu da naslede taj kvalitet. Kvalitetnija ili manje kvalitetnija muzika je bila i biće način izražavanja emocija i bega od stvarnosti.

A mi te pitamo: kakvog je kvaliteta današnja muzika?

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare