Društvo

Oktobar u ružičastoj boji – podrška ženama obolelim od raka dojke

"Kada bismo za svaku tu ženu održali minut ćutanja, mi bismo stajali mirno 27h. Kolika je tišina zapravo oko te priče nestajanja od raka dojke".

[edgtf_dropcaps type=“normal“ color=““ background_color=““]P[/edgtf_dropcaps]rema Kalendaru zdravlja, oktobar je mesec u kojem se obeležava Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, 4300 žena je novoobolelo u Srbiji od raka dojke. Na žalost, 1600 žena nestane u tišini svake godine. To je 32 prepuna autobusa koja nestanu a da se o njima apsolutno ništa ne priča. Mi smo po smrtnosti raka dojke na drugom mestu u Evropi, a ne moramo da budemo, za YV je rekla Vesna Bondžić, osnivač i član upravnog odbora Ženskog centra Milica.

Foto: Udruženje Ženski centar Milica

Kako je nastao Ženski centar Milica?

Udruženje građana Ženski centar Milica je humanitarno, nevladino i neprofitno udruženje koje je nastalo 2010. godine sa ciljem unapređenja položaja i kvaliteta života i zdravlja žena.

Ja sam pre 14 godina na svoj rođendan otkrila da imam rak dojke. Pre 14 godina informacije nisu bile tako dostupne. Žene su krile da su obolele od raka, jer su tada bile obeležene kao neko koga treba sažaljevati – tada je rak značio i smrt.

Kada žena oboli od raka, smatra se da je neko ko postaje nesposoban da radi. Mnogo žena zbog bolesti izgubi posao ili ostane bez partnera onda kada im je podrška najpotrebnija. Za njih život na neki način staje. S druge strane, žene neretko ne dobijaju sve potrebne informacije o svojoj bolesti, načinima lečenja, terapijama.

Niko vam ne govori kako da se borite, čime će da vas leče, ni koliko će to da traje, lekari za to nemaju vremena. Ne znate ni kakav će život da bude posle dijagnoze. Nisi upoznat sa svojim pravima – pravom na drugo mišljenje, pravom da odlučiš o načinu svog lečenja. Ja nisam želela da moj život stane iako su mnogi mislili da hoće. Morala sam da kažem tim ženama da se i posle dijagnoze raka živi. Želela sam da stvorim centar gde će žene moći da dobiju prave informacije i podršku koju sama nisam imala, objašnjava Vesna.

Vožnja podrške „Daj pedalu raku“; Foto: Udruženje Ženski centar Milica

Pokrenuta inicijativa za inovativno lečenje terapijama

Ženski centar Milica se bori za kvalitetno lečenje i inovativne terapije dostupne svim ženama u Srbiji. Ove godine pokrenuta je inicijativa za uvođenje terapije za lečenje žena sa metastatskim karcinomom na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja. Ovo bi omogućilo da se život ovih žena produži. Srbija je trenutno jedina zemlja u regionu u kojoj ova terapija nije dostupna.

Mi želimo da žena u Pančevu, Prokuplju, Trsteniku, Beogradu, Novom Sadu ima iste mogućnosti i ista prava na lečenje kao i žene u regionu. Želimo da dijagnostika bude dostupna svakoj ženi u Srbiji.

Udruženje je formiralo i stručno veće u koje su uključeni vrhunski onkolozi, hirurzi i fizijatri, a čijem radu doprinose i Klinički centar Niš, Klinički centar Kragujevac, Institut za onkologiju Vojvodine i Institut za onkologiju i radiologiju Srbije.

Projekti i kampanje vode do bolje edukacije ljudi

Ovo udruženje stavlja akcenat i na edukaciju. Edukacija mladih ljudi na ovu temu se svodi uglavnom na medije i kampanje. Cilj je da se to promeni, da informacije postanu dostupnije i da se stvori svest o tome koliko su prevencija bolesti i zdravlje bitni, naročito kod mladih ljudi. Tada bi bilo normalno da zdrava, mlada žena ode na preventivni pregled. Tako bi se bolest otkrila i lečila na vreme.

Donacije su još jedna od prepoznatljivih akcija, a mnoge su inicirali i mladi Miličini volonteri. Tako je za 8. mart pokrenuta inicijativa Pokloni mi jastuk umesto cveta kako bi se bolnici u Vrnjačkoj Banji donirali jastuci. Takođe, Ženski centar Milica je lokalnom Domu zdravlja u saradnji sa Fondom B92 i Komercijalnom bankom donirao ultrazvučni aparat sa sondom za dojku kako bi se unapredila dijagnostika.

Inicijativa „Pokloni mi jastuk umesto cveta“

Doprinos njihovog rada uočile su i podržale mnoge poznate ličnosti, poput Vjere Mujović, Jelene Gavrilović, Biljane Krstić, Milice Jeftić, brojnih influensera, novinara i sportista.

Ženski centar Milica već šestu godinu za redom realizuje kampanjuDaj pedalu raku pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja, Ministarstva omladine i sporta, IJZS “Dr Milan Jovanović Batut” . To je najveća nekomercijalna kampanja u Srbiji čiji je cilj da se prosvesti društvena zajednica da problem postoji. Cilj je da svaka žena u Srbiji čuje da je važno da ode na pregled, da to može da spase život. Ove godine je u 29 gradova podignuta zastava na kojoj piše Daj pedalu rakua među tim gradovima našla se i Ljubljana.

U centru moguće i donacije kose za izradu perika

Još jedna važna kampanja koju je ovo udruženje pokrenulo u saradnji sa Pantenom i uz podršku Kompanije Delez jeste Daj snagu. U pitanju je prikupljanje kose i izrada perika za žene koje idu na hemioterapiju.

Taj trenutak gubitka kose je veoma stresan. Prvo što vas pita žena jeste da li će izgubiti kosu. Nije ni malo lako kada u ruci držite svoju kosu, kada se probudite ujutru i na jastuku vidite deo vas. Tada vidite u stvari lice bolesti koje nije uopšte lepo. One to doživljavaju kao žig srama jer gube na ženstvenosti, rekla je Vesna.

Kampanja „Daj snagu“; Foto: Udruženje Ženski centar Milica

Ukoliko bi želeo/la da se priključiš ovoj kampanji, detalje možeš potražiti na sajtu dajsnagu.milica.org.rs ili na Fejsbuk i Instagram profilu udruženja.

Covid-19 je centru na neki način dao vetar u leđa da pokrene nove projekte, kao što je besplatno onlajn savetovalište za žene obolelih od raka dojke. Ono omogućava ženama konsultacije sa odabranim lekarom iz stručnog veća. Takođe, kako je epidemija otežala lečenje mnogim ljudima, Ženski centar Milica je organizovao psihološku podršku i prevoz od Vrnjačke Banje do Kragujevca osobama koje idu na radioterapiju.

Ne treba da čekate velike akcije. Pokažite tim ženama da nisu same. To znači da ih gledate kao i svaku drugu od vas, jer one nisu ništa drugačije – samo su malo možda hrabrije dok se bore. Taj period bolesti će proći i posle život ide dalje.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare