Lifestyle

„Pravo na legalan abortus“ – akcija podrške ženama u Poljskoj

Aktivistkinje Centra za devojke iz Niša su u utorak, 3. novembra, organizovale uličnu akciju pod nazivom "Pravo na legalan abortus". One su ovom akcijom dale podršku ženama iz Poljske koje su već nedelju dana protestuju protiv zakona o abortusu.

Gotovo potpuna zabrana abortusa koja je skoro predložena u Poljskoj predstavlja temu o kojoj se mnogo priča i polemiše u prethodnih desetak dana. Naime, Ustavni sud Poljske predložio je da se zabrani abortus ukoliko je reč o neizlečivom defektu. Time bi legalan prekid trudnoće bio ograničen. Ako odluka stupi na snagu, u Poljskoj će legalno smeti da se uradi abortus samo ukoliko je žene bila silovana, ako je žrtva incesta ili ako joj trudnoća ugrožava život. Žene u Poljskoj već više od nedelju dana izlaze na ulice i protestuju protiv donete odluke.

Akcija podrške u Nišu

Širom Evrope i sveta žene organizuju ulične akcije kako bi pružile podršku Poljskoj. Jedna od takvih akcija organizovana je i u Nišu. Aktivistkinje Centra za devojke iz Niša su u utorak, 3. novembra, organizovale uličnu akciju pod nazivom „Pravo na legalan abortus“. One su ovom akcijom dale podršku ženama iz Poljske koje su već nedelju dana protestuju protiv zakona o abortusu.

Srbija se ne bori sa sličnim problemom, a sve više se priča o abortusu. Zašto je onda bitno pružiti podršku?

Cilj akcije bio je podržati žene u Poljskoj i solidarisati se sa njihovom borbom za pravo na abortus. Takođe, cilj svake ulične akcije je podići svest sugrađana i sugrađanki o problemu. Javno pružanje podrške je uvek bitno.Time pokazujete ko ste, za šta se borite, u ovom slučaju borba za osnovno žensko ljudsko pravo. Takođe, to je i borba da se ne izgube teško osvojena prava i borba protiv patrijahata.

Aktivistkinje centra za devojke su izašle na ulice i zbog toga što bi ono što se trenutno događa u Poljkoj moglo da se događa i u Srbiji.

O abortusu moraju da odlučuju žene jer se abortus tiče njih, njihovih tela,  zdravlja, života i budućnosti. Muškarci bi mogli da se pozabave korišćenjem kondoma. Ovo u Poljskoj je demonstracija muške moći, pokušaj vraćanja žena u kuću, uz decu i kutlaču i ostavljanje radnih mesta, novca i javne sfere muškarcima. Kao i posle svake veće krize u istoriji. 

Ne smeju da dobiju ideju da je to moguće. Ako prođu u Poljskoj, isto će se preneti na region. U Hrvatskoj je već duže vreme situacija kritična, što se tiče abortusa.Ovom akcijom pokazujemo da ćemo izaći na ulice ako isti problem zakuca i na naša vrata. 

Abortus je osnovno, žensko, ljudsko pravo. Zahtevamo da ostane legalan i besplatan. Pravo na izbor je osnovno načelo demokratije. Čak i ako ne bi uradila abortus, to nije razlog da ne izađeš na protest za pravo na abortus i omogućiš nekoj drugoj kojoj je neophodan. Ukidanjem legalnih abortusa neće se smanjiti broj abortusa. Smanjiće se broj legalnih abortusa. Žene će i dalje ići na abortus, ali u nesigurnim uslovima.

Zakon o abortusu u Srbiji

Prema Zakonu o postupku prekida trudnoće u Srbiji, žene starije od 16 godina mogu da zahtevaju prekid trudnoće u prvih 10 nedelja.  U kasnijem periodu o tome odlučuje konzilijum lekara i etički odbor.

Prekid trudnoće se može izvršiti kada se :

  1. Utvrdi da se na drugi način ne može spasiti život ili otkloniti teško narušavanje zdravlja žene.
  2. Na osnovu naučno-medicinskih saznanja može očekivati da će se dete roditi sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima.
  3. Do začeća došlo izvršenjem krivičnog dela (silovanje, obljuba nad nemoćnim licem, obljuba nad maloletnim licem, obljuba zloupotrebom položaja, zavođenje i rodoskrnavljenje).

Domino efekat

Abortus u Srbiji je jasno pravno definisan i trenutno ne postoje problemi slični onima u Poljskoj. Razlog zašto aktivistkinje iz Centra za devojke ali i mnogi drugi insistiraju na tome da se priča o ovem problemu jeste domino efekat, odnosno mišljenje o tome da ono što se događa u Poljskoj može da izazove lančanu reakciju.

Edukacija je ključ

Jedan od načina da se spreče abortusi jeste uvodjenje seksualnog obrazovanja, ne kasnije od petog razreda. Takođe, neophodno je da roditelji izađu iz svoje zone komfora i da pričaju sa decom o seksu, zadovoljstvu,o nasilju, sredstvima za kontracepciju, o trudnoći i seksualno prenosivim bolestima, ali bez laganja. Pogrešno je koristiti abortus kao kontraceptivno sredstvo jer on to nije. 

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare