Društvo

Ekipa Prepad festa: Mladi se osećaju kao da stariji ne žele da ih čuju

Mladi se neretko etiketiraju kao nezainteresovani, apatični, apolitični… Često se susrećemo sa mišljenjem da ih nema nigde. A da li je to zapravo tako? Svoje mišljenje iznose mladi osnivači Prepad festa.

Mnogo se vrti ta priča da mi samo drndamo telefon i ništa ne radimo, kaže Dunja Cvejanov, jedna od petoro mladih kreativaca-osnivača Prepada.

Mlada petorka koju čine Nađa Marjanović, Dunja Cvejanov, Ilija Maršićević, Katarina Zarić i Maša Sekulović, stoji iza Prepad festa koji će se ove jeseni već treći put održati u Kulturnom centru Beograda. Nakon prvog izdanja Prepada prošlog juna, u februaru ove godine nastupila je i njegova zimska varijanta, Prehlad.  Sam festival mogao bi da se okarakteriše kao inicijativa mladih kreativaca koji žele da se pridruže našoj široj kulturno–umetničkoj sceni.

Prepad fest
Prehlad u Kulturnom centru Beograda, februar 2022; Foto: Katarina Zarić i Kosara Luketić

 

Više o konkursu za treći Prepad fest pročitaj OVDE.

Kakav je status mladih u društvu?

Mladi se osećaju kao da stariji ne žele da čuju ono što oni imaju da kažu, navodi Katarina.

Kako kažu, mladi jesu zainteresovani za umetnost, ali nemaju gde tu svoju zainteresovanost da iskažu. Ne postoji ni jedan festival na kom je mladima dozvoljeno da pokušavaju i da greše. Poenta je dati mladima prostor gde će oni moći da se izražavaju i gde će biti okruženi svojim vršnjacima.

Dunja objašnjava da se mladima nikada neće pružiti poverenje jer se smatra da ne znaju ništa, dok im se istovremeno ni ne pruža prilika da steknu iskustvo.

U umetničkom svetu prirodnije je da radiš nešto što je tebi zbog tebe prirodno nego da radiš za druge, kaže Ilija.

Prepad fest je jedan od primera dobre saradnje sa  mladima. Od odraslih u organizaciji bile su samo Ana Nedeljković i Katarina Kostadinović, koje su mladim kreativcima dale odrešene ruke.

Prepad fest kao doprinos poboljšanju statusa mladih

Ovo nije priča nas petoro, ovo nije priča ‘oćemo da imamo fest’, ovo je priča: oćemo da ih motivišemo da nastave da rade, da umetnost u Srbiji ne propadne i da nam ne zatvore sve što su mogli da zatvore i da ne postanemo jedna zatupljena generacija koja više ni ne zna šta je umetnost, ističe Dunja.

Prepad
Foto: Katarina Zarić i Kosara Luketić

Na Prepad gledaju kao na jedan od koraka ka procvatu programa za mlade i rade sve da bi motivisali mlade da svi zajedno nešto rade. A njihova ideja je, kako kažu, da ovo organizuju još nekoliko godina i onda organizaciju prepuste mlađima jer ne žele da se to pretvori u festival za mlade koji organizuju odrasli.

Saveti mladih za mlade

Iako postoji ovakav svet u kom nema prostora za mlade, budite uporni i imajte nadu. Stvarajte sbog sebe!, Nađa poručuje mladim umetnicima.

Prepadnuta ekipa poručuje mladima da ne daju mišljenjima starijih da ih pokolebaju i da guraju priču do kraja. Kako kažu, mladi treba da iskoriste ljude oko sebe, da stvore zajednicu i da rade ono što vole.

Samo šljakajte, poručuje Ilija.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare