Društvo

Protest ugostitelja i muzičara na niškom gradskom trgu

Na gradskom trgu u Nišu okupilo se stotinak ljudi, mahom ugostiteljskih radnika i muzičara. Učesnici protesta su naglasili da je jučerašnje okupljanje samo najava za glavni protest koji će se održati ispred Skupštine Srbije u nedelju.

Juče, 12. marta, se na gradskom trgu u Nišu okupilo stotinak ljudi, mahom ugostiteljskih radnika i muzičara koji su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog odluke Kriznog štaba da im zabrani rad vikendom. Pozivu na protest odazvali su se i ostali radnici čije profesije trpe štetu zbog epidemioloških mera. Učesnici protesta su naglasili da je jučerašnje okupljanje samo najava za glavni protest koji će se održati ispred Skupštine Srbije u nedelju.

Šta se dešava kada ne smete da radite godinu dana?

Vanredno stanje u Republici Srbiji proglašeno je 15. marta 2020. a završeno je 7. maja 2020. Za to vreme, radile su jedino zdravstvene ustanove, apoteke, benzinske pumpe i prodavnice prehrambene robe. To je za ugostitelje i ostale radnike značilo skoro dva meseca zabrane rada. Kada im je rad konačno odobren, epidemiološke mere su ih gotovo uvek pogađale i značajno uticale na posao i prihode.

Zabranjeno nam je da radimo već 11-12 meseci, a moramo da plaćamo porez i doprinose. Imam 10 radnika u stalnom radnom odnosu. Odakle mi novac da ih isplatim? Ovo je haotična situacija. Na ivici smo propasti, rekao je ugostitelj koji je želeo da ostane anoniman.

Foto: Aleksandra Pavlović

Milan Miladinović, ugostiteljski radnik, poručuje da je ono što smo videli miran protest i bunt ugostitelja grada Niša. Kako kaže, razlog njihovog okupljanja je vrlo jednostavan – pitaju se zašto ne mogu da rade.

Ovo je odsustvo logike, samo mi ne smemo da radimo vikendom. Kada bih se ja pitao, zatvorio bih sve na mesec dana, da se donekle vratimo u normalu. Pustite nas da radimo, pustite nas da živimo. Neki od ovoga žive, ovo im je jedini izvor prihoda, poručio je Miladinović.

Muzičari najviše oštećeni zbog zabrane koncerata

Pevač Aleksandar Popović ne radi već godinu dana zbog zabrane izvođenja muzičkih nastupa uživo. On veruje da postoji rešenje za ovu situaciju koje bi bilo u skladu sa epidemiološkim merama, ali da je najpre potrebno da država prepozna potrebe ovih radnika.

Dolazi lepo vreme, možemo da organizujemo nešto i na otvorenom. Što se tiče sala, može da se organizuje koncert na primer u trećini sale, uz poštovanje mera, maske i distancu, predlaže Popović.

On je naglasio i da mnogi od ovoga žive i hrane svoje porodice, te da na jednog oštećenog muzičara dolaze i barem dva ili tri oštećena člana porodice.

Ovaj protest je neformalan, okupili smo se sa ciljem da pokažemo da postojimo. Ne kažem da virus ne postoji i da treba ukinuti sve mere, ali verujem da postoji neko rešenje koje će nam omogućiti da iole normalno radimo, zaključio je Popović.

Foto: Aleksandra Pavlović

Da li postoje povlašćeni?

Društvenim mrežama se nedavno proširila vest da je u Kombank Dvorani u Beogradu održan koncert grupe Crvena Jabuka. Iako je održavanje koncerata za vreme epidemije zabranjeno, ovaj je održan, a navodno je zakazano još koncerata.

Muzičar Aleksandar Veličković je rekao da je činjenica da će neko uvek nešto moći, a neko ne.

Nismo svi isti, koliko god neko govorio suprotno, to je realnost u celom svetu. Neko će uvek moći da drži koncert, a neko neće moći da radi i zaradi za hleb, rekao je Veličković.

Glavni protest svih ugostiteljskih radnika, muzičara, fotografa i radnika svih profesija čije je poslovanje ugroženo zbog aktuelne epidemiološke situacije je zakazan za nedelju u 14 časova ispred Skupštine Srbije. Tada će zahtevati pravo na rad i rešenje koje će im omogućiti da posluju normalno u ovim specifičnim okolnostima.

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare