Lifestyle

Sanja Pavlović: Feminizam za mlade

"Moramo češće raditi sa mladima. Istraživanja koja nalazim kažu da je njihovo razmišljanje dosta konzervativno i tradicionalno."

Zahvaljujući mladim ljudima koji svojim radom doprinose budjenu svesti o feminizmu, sve više ljudi ima uvid šta je cilj ovog pokreta. Feminizam, kao ideologija, zalaže se za oslobođenje žena od nasilja, seksizma i tradicionalnih ženskih uloga i za prihvatanje žene kao celokupne ličnosti. Sanja Pavlović je mlada feministkinja koja ima za cilj da ovu ideologiju sa svima podeli.

Sanja je već pet godina član organizacije Autonomni ženski centar. Postojanje ove organizacije vodi se od 1993. godine, i bave radom sa mladima srednjoškolskog I fakultetskog uzrasta. S druge strane, organizacija se bavi i radom sa medijima na temu medijskog izveštavanja nasilja nad ženama.

foto: Sanja Pavlović; privatna arhiva

Ona navodi da su do sada razvili razne programe koji pored direktnog rada prodrazumevaju I psihosocijalnu I pravnu podršku ženama koje su pretrpele muško nasilje. Rade I na razvoju raznih edukativnih programa za profesionalce I profesionalke iz drugih institucija sa kojima sarađuju. Pored svega toga sama organizacija se trudi da utiče na određene zakone. Da se izmene kako bi bili adekvatni ili da se oni koji su već adekvatni primenjuju više.

Prvi aktivistički korak

Kao početak svog feminističkog angažovanja, Sanja izdvaja period kada je bila glavna urednica Wikipedije na srpskom jeziku. Tada se prvi put susrela sa nečim što je zapravo mogla da promeni. Prvi njen aktivistički korak je bio pokretanje manje grupe žena koje su uredjivale Wikipediju. Pisale su biografije žena kao i same teme feminizma, feminističkog pokreta I različitih tema koje su u vezi sa ženskim pravima.

Na pogled feminizma u društvu Sanja primećuje veliku razliku u proteklih 30 godina. Pre svega od 2002. godine na snagu je stupio zakon o sankcionisanju fizičkog i psihičkog nasilja u porodici.

Mislim da pored samih brojnih zakona koji su u međuvremenu doneti, nije samo fokus na njima. Čini mi se da je nekako i samo drustvo počelo ovaj problem da gleda kao društveni problem, rekla je Sanja.

Svakodnevna prepreka

Sanja nam je navela da vrlo često nailazi na otpor konzervativnih muškaraca. Sa time se najčešće susreću žene koja se bore za ženska prava. Ona je sa svojim kolegenicama doživljavala razne vidove pretnji, ponižavanja, vređanja do čak upada na neke događaje i pokušaj preuzimanja teme. Vrlo često su to zapravo bili mušarci za koje postoji sumnja ili čak presuda da su bili nasilni nad svojim ženama.

Pored grupe muškaraca koji ne podržavaju feminizam postoje i oni koji podržavaju i iskazuju to kroz donacije samoj organizaciji i preko društvenih mreža u vidu komentara. Kako Sanja kaže par njih je čak i zvalo na SOS telefon da se zahvale što su bili tu uz njihovu majku, njihovu sestru ili uz neku njima blisku ženu.

Mislim da je i dalje veći deo interneta mizogin i mislim da se to neće skoro promeniti dogod se i u samom ofline svetu ne desi ta vrsta promene. Ono sto se desava virutelno sasvim odgovara onome sto vidimo i u stvarnom životu a to je upravo to duboko ne poznavanje feminizma i duboka mizoginija prema ženama, zaključila je Sanja

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare